Bij regeringscritici roept het de vraag op of Ankara het nieuwe platform zou kunnen gebruiken om het toezicht aan te scherpen na het al achttien maanden durende hardhandig optreden na de poging tot staatsgreep.

PttMesenger

De app, PttMessenger, is genoemd naar het Turkse post- en telegraaf-directoraat (PTT). Ze werd deze week geïntroduceerd bij overheidsinstellingen en enkele particuliere bedrijven. Naar verwachting is de app binnen zes maanden voor het publiek beschikbaar.

PttMessenger voorziet in een "systeem dat veiliger is dan WhatsApp", zegt regeringswoordvoerder Bekir Bozdag. "Aangezien er geen gegevens worden opgeslagen bij de server, is het onmogelijk om toegang te krijgen tot deze gegevens."

Angst

Critici twijfelen aan de suggestie dat PttMessenger-gegevens niet kunnen worden achterhaald. Er is juist angst dat het de autoriteiten meer mogelijkheden zal bieden om afwijkende meningen te volgen.

De Turkse regering blokkeerde in het verleden onder meer Facebook, WhatsApp, Twitter, Wikipedia en YouTube als gevolg van onrust in het land.

In samenwerking met Dutch IT-Channel.

Bij regeringscritici roept het de vraag op of Ankara het nieuwe platform zou kunnen gebruiken om het toezicht aan te scherpen na het al achttien maanden durende hardhandig optreden na de poging tot staatsgreep.PttMesengerDe app, PttMessenger, is genoemd naar het Turkse post- en telegraaf-directoraat (PTT). Ze werd deze week geïntroduceerd bij overheidsinstellingen en enkele particuliere bedrijven. Naar verwachting is de app binnen zes maanden voor het publiek beschikbaar.PttMessenger voorziet in een "systeem dat veiliger is dan WhatsApp", zegt regeringswoordvoerder Bekir Bozdag. "Aangezien er geen gegevens worden opgeslagen bij de server, is het onmogelijk om toegang te krijgen tot deze gegevens."AngstCritici twijfelen aan de suggestie dat PttMessenger-gegevens niet kunnen worden achterhaald. Er is juist angst dat het de autoriteiten meer mogelijkheden zal bieden om afwijkende meningen te volgen.De Turkse regering blokkeerde in het verleden onder meer Facebook, WhatsApp, Twitter, Wikipedia en YouTube als gevolg van onrust in het land.In samenwerking met Dutch IT-Channel.