"Zo gauw het gevaar voorbij is, zal alles weer normaal functioneren". In de Koerdische gebieden in het zuidoosten van Turkije en in andere regio's blokkeerden de autoriteiten donderdagnacht de toegang tot de sociale media.

Ook de in Turkije verspreide messengerservice Whatsapp functioneert niet meer. In Istanboel, de grootste stad van Turkije, en in de Koerdische grootstad Diyarbakir was tijdelijk het internet met mobieltjes niet meer te bereiken. Regeringstegenstanders in Turkije gebruiken de sociale media om informatie uit te wisselen of demonstraties te organiseren. Ook voor de overgebleven kritische journalisten zijn sociale media een belangrijke informatiebron geworden.

Weer veel media gesloten

De Duitse journalistenbond protesteerde vrijdag "tegen de blokkering van de sociale netwerken in Turkije, waardoor minstens de nog werkende redacties in het land getroffen zijn". De regering heeft de voorbije weken en maanden vele kritische media laten sluiten.

Yildirim noemde de arrestatie van de elf HDP-parlementsleden een "wettelijke procedure". De parlementairen hadden de "soevereiniteit van de wet" geschonden, zei hij vrijdag aan de pers in Istanboel. Het gaat om personen die "de terreur bevorderen, aanmoedigen en logistiek ondersteunen". De afgevaardigden werden opgepakt omdat ze eerder dagvaardingen van het Openbaar Ministerie hadden genegeerd. De islamitisch-conservatieve regeringspartij AKP beticht de HDP ervan de politieke arm te zijn van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK.

(Belga)

"Zo gauw het gevaar voorbij is, zal alles weer normaal functioneren". In de Koerdische gebieden in het zuidoosten van Turkije en in andere regio's blokkeerden de autoriteiten donderdagnacht de toegang tot de sociale media.Ook de in Turkije verspreide messengerservice Whatsapp functioneert niet meer. In Istanboel, de grootste stad van Turkije, en in de Koerdische grootstad Diyarbakir was tijdelijk het internet met mobieltjes niet meer te bereiken. Regeringstegenstanders in Turkije gebruiken de sociale media om informatie uit te wisselen of demonstraties te organiseren. Ook voor de overgebleven kritische journalisten zijn sociale media een belangrijke informatiebron geworden. Weer veel media gesloten De Duitse journalistenbond protesteerde vrijdag "tegen de blokkering van de sociale netwerken in Turkije, waardoor minstens de nog werkende redacties in het land getroffen zijn". De regering heeft de voorbije weken en maanden vele kritische media laten sluiten. Yildirim noemde de arrestatie van de elf HDP-parlementsleden een "wettelijke procedure". De parlementairen hadden de "soevereiniteit van de wet" geschonden, zei hij vrijdag aan de pers in Istanboel. Het gaat om personen die "de terreur bevorderen, aanmoedigen en logistiek ondersteunen". De afgevaardigden werden opgepakt omdat ze eerder dagvaardingen van het Openbaar Ministerie hadden genegeerd. De islamitisch-conservatieve regeringspartij AKP beticht de HDP ervan de politieke arm te zijn van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK. (Belga)