Drie jaar geleden doken de eerste berichten op over de opfrissing van de 17.500 pc's bij Justitie. Pas onlangs werd daarvoor de eerste schijf geld vrijgemaakt. Huidig minister van Justitie Annemie Turtelboom (OpenVLD) pakt daarom nu groots uit met haar 'PC@Work'-project.

Het was een ietwat aandoenlijk beeld: Turtelboom die voor de camera's een 'nieuwe' laptop uit een doos haalt en in een dockingstation klikt. In een persbericht wordt triomfantelijk gesteld dat de 'informatisering van Justitie eindelijk van start kan gaan'. 17.500 pc's (11.500 verouderde Windows-desktops + 6000 Linux-machines) worden vernieuwd, allemaal worden ze gestandaardiseerd op Windows 7 en Office 2010.

Na proefprojecten in Turnhout en Charleroi en bij het federaal parket kan in september de uitrol in de andere rechtbanken en parketten van eerste aanleg en de administratie van start gaan. Nadien volgen de gevangenissen. Eind 2014 moeten alle 17.500 computers geleverd zijn.

Een déjà-vu? Schreven we dat niet al eens in 2009? In 2010? En nog eens begin 2011? Klopt, stelt Karel Tobback, de toenmalige informatiseringspaus van Stefaan De Clerck (CD&V). "De standaardisering op Windows 7 en Office 2010 dateert zelfs nog van de legislatuur van Jo Vandeurzen. Dat project, waar een aanzienlijk bedrag mee gemoeid was, was opgezet door Microsoft. Toen ik vertrok stond de uitrol daarvan gepland." Ook heel wat pc's blijkbaar waren al aangekocht. "We konden eind 2010 heel voordelig een groot lot pc's aankopen. Maar omdat we die nog niet konden installeren, moesten we die ergens stockeren, wat uiteraard opslagkosten met zich meebracht. Een euvel dat de OpenVLD destijds nog bestempelde als 'hallucinant'."

Oude wijn in nieuwe zakken als gevolg van de verkiezingskoorts dus? Margaux Donckier, woordvoerster van Turtelboom, nuanceert: "Het probleem was dat er destijds nog geen geld voorzien was. Op de laatste ministerraad voor het parlementair reces hebben we de eerste schijf gekregen en het principeakkoord voor de rest. In het totaal goed voor een som van 7,5 miljoen euro." Karel Tobback erkent dat - ondanks het feit dat volgens hem de software en de pc's er in zijn tijd al waren - alles inderdaad nog uitgerold moest worden en dat dat niet evident was. "In dat opzicht kan ik enkel toejuichen dat dat belangrijke basisproject wordt verder gezet. Maar behalve de naam is er niet veel nieuws aan..."

Drie jaar geleden doken de eerste berichten op over de opfrissing van de 17.500 pc's bij Justitie. Pas onlangs werd daarvoor de eerste schijf geld vrijgemaakt. Huidig minister van Justitie Annemie Turtelboom (OpenVLD) pakt daarom nu groots uit met haar 'PC@Work'-project. Het was een ietwat aandoenlijk beeld: Turtelboom die voor de camera's een 'nieuwe' laptop uit een doos haalt en in een dockingstation klikt. In een persbericht wordt triomfantelijk gesteld dat de 'informatisering van Justitie eindelijk van start kan gaan'. 17.500 pc's (11.500 verouderde Windows-desktops + 6000 Linux-machines) worden vernieuwd, allemaal worden ze gestandaardiseerd op Windows 7 en Office 2010. Na proefprojecten in Turnhout en Charleroi en bij het federaal parket kan in september de uitrol in de andere rechtbanken en parketten van eerste aanleg en de administratie van start gaan. Nadien volgen de gevangenissen. Eind 2014 moeten alle 17.500 computers geleverd zijn. Een déjà-vu? Schreven we dat niet al eens in 2009? In 2010? En nog eens begin 2011? Klopt, stelt Karel Tobback, de toenmalige informatiseringspaus van Stefaan De Clerck (CD&V). "De standaardisering op Windows 7 en Office 2010 dateert zelfs nog van de legislatuur van Jo Vandeurzen. Dat project, waar een aanzienlijk bedrag mee gemoeid was, was opgezet door Microsoft. Toen ik vertrok stond de uitrol daarvan gepland." Ook heel wat pc's blijkbaar waren al aangekocht. "We konden eind 2010 heel voordelig een groot lot pc's aankopen. Maar omdat we die nog niet konden installeren, moesten we die ergens stockeren, wat uiteraard opslagkosten met zich meebracht. Een euvel dat de OpenVLD destijds nog bestempelde als 'hallucinant'." Oude wijn in nieuwe zakken als gevolg van de verkiezingskoorts dus? Margaux Donckier, woordvoerster van Turtelboom, nuanceert: "Het probleem was dat er destijds nog geen geld voorzien was. Op de laatste ministerraad voor het parlementair reces hebben we de eerste schijf gekregen en het principeakkoord voor de rest. In het totaal goed voor een som van 7,5 miljoen euro." Karel Tobback erkent dat - ondanks het feit dat volgens hem de software en de pc's er in zijn tijd al waren - alles inderdaad nog uitgerold moest worden en dat dat niet evident was. "In dat opzicht kan ik enkel toejuichen dat dat belangrijke basisproject wordt verder gezet. Maar behalve de naam is er niet veel nieuws aan..."