Twee Europese onderwijsinstellingen ontvangen de eerste 'Attribute-based Credentials'-beveiligingsapplicaties van een Europees FP7-project dat loopt tot 2014.

Het Europese project ABC4Trust (van het zevende kaderprogramma, kortweg FP7), dat in november 2010 van start ging en over 4 jaar zou moeten lopen, moet de mogelijkheden, hindernissen en problematiek van de interoperabiliteit van cryptografische technologie (met name Attribute-based Credentials (ABC)) uitspitten.

Die technologie maakt het mogelijk om tegelijk de identiteit en de privacy van de gebruiker te beheren en te waarborgen. Dat door een minimum aan persoonlijke informatie vrij te geven. Die persoonlijke gegevens zijn vaak het doelwit van identiteitsdiefstal of andere soorten misbruik. Met de technologie kan de gebruiker zich identificeren door bijvoorbeeld te bewijzen dat hij ouder dan 18 is of inwoner is van die stad of dat land, zonder echt de leeftijd of het adres vrij te geven.

Het ABC-systeem dat binnen ABC4Trust op poten is gezet, steunt op de Identity Mixer-technologie van IBM en op U-Prove van Microsoft, die allebei teruggrijpen naar cryptografische algoritmes.

De twee eerste testsites zijn nu geselecteerd, allebei in de onderwijswereld. De middelbare school Norrtullskolan van Soderhamm in Zweden zal applicatie uitrollen die ouders en leerlingen de mogelijkheid biedt om zich te authentificeren om toegang te krijgen op het schoolplatfom. De Research & Academic Computer Technology Institute van de Griekse universiteit Patras van zijn kant heeft beslist om een polling- en evaluatiesysteem te testen waarmee de studenten de proffen kunnen evalueren. Het ABC-systeem beperkt de toegang tot enkel die studenten die de lessen wel degelijk gevolgd hebben, zonder hun identiteit vrij te geven. Met de test kan onder meer de precisie en de geloofwaardigheid van beveiligde, geïnformatiseerde polls voor meer commerciële doeleinden aftoetsen. De ABC-credentials worden bewaard op een chipkaart of op een mobiele telefoon.

Het ABC4Trust-project wordt gecoördonneerd door de Goethe Universität van Frankfurt en verenigt een hele rist partijen, waaronder IBM Research (Zurich), Microsoft R&D (Frankrijk), Nokia Siemens Networks, Eurodocs AB, CryptoExperts (Frankrijk), de Technische Universität van Darmstadt en het Research & Academic Computer Technology Institute van de universiteit van Patras (Griekenland).

Twee Europese onderwijsinstellingen ontvangen de eerste 'Attribute-based Credentials'-beveiligingsapplicaties van een Europees FP7-project dat loopt tot 2014. Het Europese project ABC4Trust (van het zevende kaderprogramma, kortweg FP7), dat in november 2010 van start ging en over 4 jaar zou moeten lopen, moet de mogelijkheden, hindernissen en problematiek van de interoperabiliteit van cryptografische technologie (met name Attribute-based Credentials (ABC)) uitspitten. Die technologie maakt het mogelijk om tegelijk de identiteit en de privacy van de gebruiker te beheren en te waarborgen. Dat door een minimum aan persoonlijke informatie vrij te geven. Die persoonlijke gegevens zijn vaak het doelwit van identiteitsdiefstal of andere soorten misbruik. Met de technologie kan de gebruiker zich identificeren door bijvoorbeeld te bewijzen dat hij ouder dan 18 is of inwoner is van die stad of dat land, zonder echt de leeftijd of het adres vrij te geven. Het ABC-systeem dat binnen ABC4Trust op poten is gezet, steunt op de Identity Mixer-technologie van IBM en op U-Prove van Microsoft, die allebei teruggrijpen naar cryptografische algoritmes. De twee eerste testsites zijn nu geselecteerd, allebei in de onderwijswereld. De middelbare school Norrtullskolan van Soderhamm in Zweden zal applicatie uitrollen die ouders en leerlingen de mogelijkheid biedt om zich te authentificeren om toegang te krijgen op het schoolplatfom. De Research & Academic Computer Technology Institute van de Griekse universiteit Patras van zijn kant heeft beslist om een polling- en evaluatiesysteem te testen waarmee de studenten de proffen kunnen evalueren. Het ABC-systeem beperkt de toegang tot enkel die studenten die de lessen wel degelijk gevolgd hebben, zonder hun identiteit vrij te geven. Met de test kan onder meer de precisie en de geloofwaardigheid van beveiligde, geïnformatiseerde polls voor meer commerciële doeleinden aftoetsen. De ABC-credentials worden bewaard op een chipkaart of op een mobiele telefoon. Het ABC4Trust-project wordt gecoördonneerd door de Goethe Universität van Frankfurt en verenigt een hele rist partijen, waaronder IBM Research (Zurich), Microsoft R&D (Frankrijk), Nokia Siemens Networks, Eurodocs AB, CryptoExperts (Frankrijk), de Technische Universität van Darmstadt en het Research & Academic Computer Technology Institute van de universiteit van Patras (Griekenland).