Tweede ex-werknemer wil getuigen tegen Facebook

Facebook: storing geen kwade opzet
Pieterjan Van Leemputten

Na Frances Haugen geeft een tweede ex-medewerker aan dat ze wil getuigen tegen de wanpraktijken bij Facebook. Ook zij geeft aan dat het bedrijf te weinig inspanningen levert.

Sophie Zhang werkte drie jaar lang als data scientist bij Facebook maar werd vorig jaar ontslagen door het bedrijf. Ze kreeg daarbij 67.000 dollar aangeboden om niet over haar vorige werkgever te spreken, maar weigerde dat. Nadien schreef ze een lange uiteenzetting over hoe het bedrijf te weinig doet om haat en desinformatie, vooral in kleine en opkomende landen, te beperken.

In een interview met CNN geeft ze aan dat ze ook wil getuigen voor het Amerikaans Congress en intussen interne documenten van Facebook heeft bezorgd aan de autoriteiten. Die zouden mogelijk criminele overtredingen bevestigen, al gaat Zhang niet in detail over de exacte inhoud op dit moment.

Tegenover de nieuwszender geeft ze aan dat ze na de getuigenis van Frances Haugen merkt dat er van beide politieke partijen in de VS nu steun lijkt om meer actie te ondernemen ter bescherming van kinderen op de platformen van Facebook. Dat motiveert haar om met haar eigen ervaringen naar voren te komen.

Website offline gehaald

In de marge van het interview merkt Zhang ook op dat Facebook haar website, die technisch los van Facebook staat, offline haalde na het publiceren van haar memo. Het bedrijf nam contact op met het hostingbedrijf achter de site, en kon ook de domeinnaam werd afgenomen. ‘Ik neem het hen (het hostingbedrijf, nvdr) niet kwalijk. Niemand wil Facebook als tegenstander.’

Facebook zelf zegt dat het dat deed omdat de memo gevoelige interne informatie bevatte. Maar die praktijk paste het eerder al elders toe. Zo werd een jaar geleden de website van the Real Facebook Oversight Board offline gehaald, onder druk van Facebook.

De groep, wiens naam zinspeelt op Facebook’s Oversight Board, verzamelt critici van het bedrijf en bevat onder meer journalisten en academici. Haar internetprovider kreeg van Facebook te horen dat de site betrokken was bij phishing. Eerder werd een andere domeinnaam van de critici offline gehaald voor copyrightschending.

Facebook zei daar toen over dat het om een fout gaat en dat websites met de naam Facebook automatisch worden gemarkeerd. Maar dat wordt moeilijker te geloven naarmate het bedrijf een stevige reputatie opbouwt wat betreft het hinderen en tegenhouden van critici en onafhankelijke onderzoekers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content