Naar analogie met Bergen krijgt Brussel zijn eigen 'publiek-private' samenwerking met Microsoft in de vorm van een MIC. De cloud krijgt er een prominente plaats.

De 'cloud' en 'interoperabiliteit', daar draait het voor Microsoft om in Brussel. "De cloud is een blijver, het is geen 'buzz'", stelde Jean-Philippe Courtois, voorzitter van Microsoft International. "De verandering die de cloud voor de economie betekent, is even groot als die die de boom van het internet eind jaren '90 creëerde." In het bestaande Executive Briefing Center van Microsoft aan het Jubelpark wordt daarom enerzijds een 'Cloud & Interoperability Center' opgericht, dat moet dienen om klanten en beleidsmakers warm te maken voor de inspanningen die Microsoft doet rond cloud computing. Daarvoor zijn tal van demo-opstellingen uitgewerkt. Microsoft zegt 90 procent van het totale r&d-budget van het bedrijf (9,5 miljard dollar) voor te behouden voor cloud computing.

Anderzijds wordt, naar analogie met het Microsoft Innovation Center in Bergen, ook in Brussel een MIC gecreëerd. Dat is een publiek-privaat partnership tussen Microsoft en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, goed voor een gezamenlijke totale investering van 5,3 miljoen euro over 5 jaar. "Voor elke euro die de overheden investeren (ongeveer 250.000 euro per jaar, nvdr), brengen de private partners er 2 aan", vertelde Benoît Cerexhe, Brussels minister van Economie, Tewerkstelling, Wetenschappelijk Onderzoek en Buitenlandse Handel. Het MIC krijgt drie grote opdrachten mee: het moet de technologische competenties van de Brusselse kmo's versterken, innovatie stimuleren en gerichte opleidingen voorzien voor werkzoekenden, werknemers en zelfstandigen.

Concreet zouden in het Brusselse MIC jaarlijks 150 opleidingscertificaten moeten worden afgeleverd, 10 bedrijven moeten worden gecreëerd en zo minstens 50 jobs moeten worden geschapen. Ter vergelijking: volgens Microsoft werden het afgelopen jaar in Bergen liefst 387 it'ers gecertificeerd en werden 48 "innovatieve projecten" geselecteerd, elk goed voor ongeveer 3 jobs.

Naar analogie met Bergen krijgt Brussel zijn eigen 'publiek-private' samenwerking met Microsoft in de vorm van een MIC. De cloud krijgt er een prominente plaats. De 'cloud' en 'interoperabiliteit', daar draait het voor Microsoft om in Brussel. "De cloud is een blijver, het is geen 'buzz'", stelde Jean-Philippe Courtois, voorzitter van Microsoft International. "De verandering die de cloud voor de economie betekent, is even groot als die die de boom van het internet eind jaren '90 creëerde." In het bestaande Executive Briefing Center van Microsoft aan het Jubelpark wordt daarom enerzijds een 'Cloud & Interoperability Center' opgericht, dat moet dienen om klanten en beleidsmakers warm te maken voor de inspanningen die Microsoft doet rond cloud computing. Daarvoor zijn tal van demo-opstellingen uitgewerkt. Microsoft zegt 90 procent van het totale r&d-budget van het bedrijf (9,5 miljard dollar) voor te behouden voor cloud computing. Anderzijds wordt, naar analogie met het Microsoft Innovation Center in Bergen, ook in Brussel een MIC gecreëerd. Dat is een publiek-privaat partnership tussen Microsoft en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, goed voor een gezamenlijke totale investering van 5,3 miljoen euro over 5 jaar. "Voor elke euro die de overheden investeren (ongeveer 250.000 euro per jaar, nvdr), brengen de private partners er 2 aan", vertelde Benoît Cerexhe, Brussels minister van Economie, Tewerkstelling, Wetenschappelijk Onderzoek en Buitenlandse Handel. Het MIC krijgt drie grote opdrachten mee: het moet de technologische competenties van de Brusselse kmo's versterken, innovatie stimuleren en gerichte opleidingen voorzien voor werkzoekenden, werknemers en zelfstandigen. Concreet zouden in het Brusselse MIC jaarlijks 150 opleidingscertificaten moeten worden afgeleverd, 10 bedrijven moeten worden gecreëerd en zo minstens 50 jobs moeten worden geschapen. Ter vergelijking: volgens Microsoft werden het afgelopen jaar in Bergen liefst 387 it'ers gecertificeerd en werden 48 "innovatieve projecten" geselecteerd, elk goed voor ongeveer 3 jobs.