Tweedehandssite Vinted onder vuur om schenden Europese privacyregels

Vinted.com, de Litouwse app voor de verkoop van tweedehands kleding en spullen, wordt doorgelicht door Europese privacytoezichthouders. Verkopers van het platform hebben geklaagd dat ze een gescande kopie van hun identiteitsbewijs moesten opsturen als ze hun geld wilden.

‘Na het ontvangen van een significant aantal klachten hebben de privacywaakhonden van Frankrijk, Litouwen en Polen besloten de handen ineen te slaan om de website te controleren op het naleven van de Europese privacyregels’, meldt CNIL, de Franse waakhond, in een verklaring op de website.

Wettelijke basis onder de loep

De toezichthouders bekijken de wettelijke basis waarop er gevraagd wordt om een identiteitsbewijs. Ook onderzoeken ze de procedure en criteria die Vinted.com hanteert om accounts te blokkeren en hoelang het platform gebruikersgegevens bewaart.

Volgens CNIL is de Litouwse waakhond leidend in het onderzoek omdat het bedrijf achter Vinted, Vinted UAB, zetelt in Litouwen. Vinted is in meerdere Europese landen actief, waaronder België. Om die reden is een gezamenlijke werkgroep opgetuigd om de klachten te onderzoeken. Het verplicht opsturen van een kopie van een identiteitsbewijs is tegen de Europese privacyregels.

Partner Content