Twitter heeft zijn gebruikers weer tegen zich in het harnas geraakt. Niet met een verlenging van de karakterlimiet deze keer, maar door een extreemrechtse rassenhater het begeerde 'Geverifieerd'-vinkje te geven. Het verificatieprogramma wordt tijdelijk stilgelegd.

Het verificatieprogramma bestaat al even en wordt gebruikt voor accounts die Twitter beschouwd als zijnde van 'publiek belang'. Het gaat vooral om beroemdheden, atleten en journalisten. Die gebruikers moeten bewijzen dat de account echt van hen is, voordat ze geverifieerd kunnen worden. De bedoeling van het blauwe vinkje is om de Twitterwereld te laten weten dat ze de account aan het volgen zijn van de 'echte' Donald Trump, en niet een van de vele parodie-accounts, bijvoorbeeld.

Maar zoals dat gaat met vinkjes die alleen aan een zeer kleine groep worden uitgedeeld, werd dat al snel aanzien als een statussymbool. En laat Twitter nu net zo'n vinkje uitdelen aan Jason Kessler, de organisator van de extreemrechtse 'Unite the Right' rally in Charlottesville. Die protestmars in augustus confronteerde America met onder meer een bende neonazi's die met fakkels en machinegeweren door de straten van het universiteitsstadje marcheerden.

Nieuwswaardig was dat wel, maar volgens enkele bijzonder mondige Twittergebruikers lijkt het sociale netwerk Kessler met dat vinkje te legitimeren. Twitter was er snel bij om te zeggen dat het systeem beter kan. Het verificatieprogramma wordt even platgelegd terwijl het team naar de richtlijnen kijkt. Richtlijnen die, na Russische inmenging, scheldbots, klachten van seksuele intimidatie en een Amerikaanse president die vlotjes dreigtweets de wereld in stuurt, wel bijzonder vaak 'bekeken' zijn het voorbije jaar.

Twitter heeft zijn gebruikers weer tegen zich in het harnas geraakt. Niet met een verlenging van de karakterlimiet deze keer, maar door een extreemrechtse rassenhater het begeerde 'Geverifieerd'-vinkje te geven. Het verificatieprogramma wordt tijdelijk stilgelegd.Het verificatieprogramma bestaat al even en wordt gebruikt voor accounts die Twitter beschouwd als zijnde van 'publiek belang'. Het gaat vooral om beroemdheden, atleten en journalisten. Die gebruikers moeten bewijzen dat de account echt van hen is, voordat ze geverifieerd kunnen worden. De bedoeling van het blauwe vinkje is om de Twitterwereld te laten weten dat ze de account aan het volgen zijn van de 'echte' Donald Trump, en niet een van de vele parodie-accounts, bijvoorbeeld.Maar zoals dat gaat met vinkjes die alleen aan een zeer kleine groep worden uitgedeeld, werd dat al snel aanzien als een statussymbool. En laat Twitter nu net zo'n vinkje uitdelen aan Jason Kessler, de organisator van de extreemrechtse 'Unite the Right' rally in Charlottesville. Die protestmars in augustus confronteerde America met onder meer een bende neonazi's die met fakkels en machinegeweren door de straten van het universiteitsstadje marcheerden.Nieuwswaardig was dat wel, maar volgens enkele bijzonder mondige Twittergebruikers lijkt het sociale netwerk Kessler met dat vinkje te legitimeren. Twitter was er snel bij om te zeggen dat het systeem beter kan. Het verificatieprogramma wordt even platgelegd terwijl het team naar de richtlijnen kijkt. Richtlijnen die, na Russische inmenging, scheldbots, klachten van seksuele intimidatie en een Amerikaanse president die vlotjes dreigtweets de wereld in stuurt, wel bijzonder vaak 'bekeken' zijn het voorbije jaar.