Twitter mag niet zeggen hoe vaak het meewerkt met de overheid

© web
Pieterjan Van Leemputten

Een rechter verbiedt Twitter om cijfers bekend te maken over het aantal keren dat de overheid aanklopt om informatie over gebruikers te verzamelen.

Twitter is van oordeel dat het vrij communiceren over de aantallen onder de vrije meningsuiting valt. Maar de rechter in de VS stelt dat dit niet opgaat voor geheime informatie. Wel mag Twitter het feit aanvechten dat het aantal verzoeken geheime informatie zou zijn.

Het bekend maken van het aantal informatieverzoeken slaat op het aantal keren dat overheidsdiensten, zoals de FBI, medewerking wil van Twitter rond informatie over gebruikers. Dat kan bijvoorbeeld gaan om de communicatie in privéchats of IP-adressen van een gebruiker.

Nochtans publiceren bedrijven als Google en Facebook zonder problemen hoe vaak de overheid aanklopt voor medewerking. Maar daarbij gaat het om algemene cijfers, bijvoorbeeld ‘tussen de 0 en 499’. Twitter wil exacte cijfers bekendmaken en daarbij ook een onderscheid maken tussen FISA, Foreign Intelligence Surveillance Act, en national security letters.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content