De hoeveelheid grove en dreigende taal op het online platform is iets waarvoor Twitter al langer onder vuur ligt. Onder meer Donald Trump, de volgende president van Amerika, maakte handig gebruik van het platform om beledigingen naar zijn tegenstanders te slingeren.

Die grove taal zou zelfs een van de redenen zijn waarom Disney besloot om het platform niet over te nemen. Maar Twitter zelf heeft lang gezwoegd om daar een antwoord op te vinden, niet in het minst omdat de klacht van censuur nogal snel valt in dit soort conversaties. Dat schrijft het zelf in een blogpost: "We hebben de laatste jaren de hoeveelheid misbruik en pestgedrag op het internet sterk zien stijgen. Dit gedrag houdt mensen weg van Twitter en andere plaatsen op het internet. [...] Maar wij zijn geen platform dat mensen maar één kant van de zaak laat zien, en dat zullen we ook nooit worden. Misbruik is niet hetzelfde als een beleefd gesprek."

Daarom komt Twitter nu met een uitgebreide 'mute' -functie, die het enkele maanden geleden ook al aankondigde. Tot nu toe diende die knop vooral om individuele gebruikers uit je eigen feed te houden. Praktisch, maar minder handig wanneer je, zoals pakweg actrice Leslie Jones, of zoals de veelal vrouwelijke game-ontwikkelaars in het oog van de Gamergate-storm, wordt lastiggevallen door meerdere gebruikers, of enkele gebruikers die telkens nieuwe accounts maken. De vernieuwde functie kan notificaties het zwijgen opleggen op basis van keywords, zinnetjes of hele conversaties. Twitter zal de updates in de komende dagen uitrollen.

De hoeveelheid grove en dreigende taal op het online platform is iets waarvoor Twitter al langer onder vuur ligt. Onder meer Donald Trump, de volgende president van Amerika, maakte handig gebruik van het platform om beledigingen naar zijn tegenstanders te slingeren. Die grove taal zou zelfs een van de redenen zijn waarom Disney besloot om het platform niet over te nemen. Maar Twitter zelf heeft lang gezwoegd om daar een antwoord op te vinden, niet in het minst omdat de klacht van censuur nogal snel valt in dit soort conversaties. Dat schrijft het zelf in een blogpost: "We hebben de laatste jaren de hoeveelheid misbruik en pestgedrag op het internet sterk zien stijgen. Dit gedrag houdt mensen weg van Twitter en andere plaatsen op het internet. [...] Maar wij zijn geen platform dat mensen maar één kant van de zaak laat zien, en dat zullen we ook nooit worden. Misbruik is niet hetzelfde als een beleefd gesprek."Daarom komt Twitter nu met een uitgebreide 'mute' -functie, die het enkele maanden geleden ook al aankondigde. Tot nu toe diende die knop vooral om individuele gebruikers uit je eigen feed te houden. Praktisch, maar minder handig wanneer je, zoals pakweg actrice Leslie Jones, of zoals de veelal vrouwelijke game-ontwikkelaars in het oog van de Gamergate-storm, wordt lastiggevallen door meerdere gebruikers, of enkele gebruikers die telkens nieuwe accounts maken. De vernieuwde functie kan notificaties het zwijgen opleggen op basis van keywords, zinnetjes of hele conversaties. Twitter zal de updates in de komende dagen uitrollen.