U Antwerpen rakelt mainframekennis op

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

‘Mainframe computing’ wordt een thema van het nieuw A.I.F.E.C. multidisciplinair studiecentrum aan de Universiteit Antwerpen, mede op vraag van het bedrijfsleven en in samenwerking met IBM.

‘Mainframe computing’ wordt een thema van het nieuw A.I.F.E.C. multidisciplinair studiecentrum aan de Universiteit Antwerpen, mede op vraag van het bedrijfsleven en in samenwerking met IBM.

Het ‘Antwerp Institute For Enterprise Computing’ (A.I.F.E.C.) beoogt “onderwijs, onderzoek en diensten aan te bieden op het vlak van informatietechnologieën en methodologieën van toepassing binnen een bedrijfscontext.” Een eerste thema behelst “studenten terug inzicht in en kennis van het mainframegebeuren te bieden,” aldus Prof. Dr. Carlos De Backer. Het A.I.F.E.C. – een gezamenlijk initiatief van het departement Wetenschappen-Informatica en het departement Beleidsinformatica van de faculteit TEW – gaat hiervoor een eigen curriculum creëren op basis van materiaal dat onder meer door IBM wordt geleverd. Tevens zal gebruik worden gemaakt van zOS systemen in de IBM vestiging in Montpellier.

Nood in het bedrijfsleven

Het thema ‘mainframe computing’ kwam er mede op vraag van het bedrijfsleven, waar mainframes vaak nog cruciale taken vervullen maar waarvoor ondertussen onvoldoende experten op de markt te vinden zijn. De samenwerking met IBM is hierbij belangrijk als grote leverancier op dit gebied, maar “we zijn niet getrouwd met IBM,” benadrukt Prof. De Backer. “We willen de ‘mindset’ van de de mainframe bijbrengen aan de studenten,” klinkt het, en “we willen ook samenwerken met Unisys, Siemens, Fujitsu.” Op termijn zouden daar ook nog beheersoftleveranciers als BMC, CA etc kunnen bijkomen, maar “momenteel zijn we de opleiding nog aan het uitbouwen, zodat we er het volgend academiejaar mee van start kunnen gaan.”

In een eerste instantie wordt gemikt op een twintigtal studenten, afkomstig uit beide richtingen, die overigens al belangstelling hebben getoond voor dit facultatief cursusaanbod. Ook doctoraatstudies rond dit onderwerp worden voorbereid. “Het is niet de bedoeling de grote specialisten op te leiden,” aldus Prof. De Backer, maar om de huidige kennis van de studenten inzake interactieve serversystemen te complementeren met inzichten in de ‘RAS’-kenmerken van de mainframe (Reliability, Availability, Servicability), de verhoudingen tussen interactief en batch-gebruik, de vereisten van uiterst grote multi-user systemen en dies meer. Daarnaast zal ook aandacht worden besteed aan specifieke IBM mainframe-producten als zOS, DB2, CICS etc (of hun equivalenten bij andere leveranciers).

In de nabije toekomst overweegt A.I.F.E.C. hierrond ook een samenwerking met de leden van de Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen (AUHA), terwijl het onderwerp zich ook voortreffelijk leent voor de bijscholing van bestaande informatici.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content