Uber en het Openbaar Ministerie hebben een schikking getroffen. Uber betaalt een boete van iets meer dan 2 miljoen euro en staat bijna 310.000 euro aan inkomsten af. Dat is het geld dat chauffeurs aan Uber moesten betalen als commissie. In totaal betaalt Uber dus 2.334.409 euro aan justitie.

Degene die verantwoordelijk was voor het uitrollen van UberPop in Nederland heeft eerder al een werkstraf van 90 uur gekregen. Die is ook al uitgevoerd.

Integriteit centraal

Uber zegt in een reactie dat het van zijn fouten heeft geleerd en nu vastberaden is om het juiste te doen. ''We hebben de manier waarop wij werken wereldwijd veranderd, waarbij integriteit voor ons centraal staat. We zijn vastberaden om een goede en verantwoordelijke partner te zijn voor steden. In 2015 hebben we de UberPOP-dienst stopgezet. Sindsdien werken we alleen met professionele chauffeurs die hun diensten aanbieden via uberX, Van en Black'', aldus een woordvoerster.

Uber is al een paar jaar bezig om schoon schip te maken, na een reeks schandalen. Zo moest oprichter Travis Kalanick in 2017 plaatsmaken voor de huidige topman, Dara Khosrowshahi.

Problemen

Verantwoordelijk staatssecretaris Stientje van Veldhoven reageert instemmend op de straf voor taxidienst Uber. Ze vindt de boete een hele goede illustratie van het feit dat iedereen in Nederland aan dezelfde regels moet voldoen. Als die worden overtreden moet er ook op gehandhaafd worden. ,,Dat is hartstikke goed en belangrijk voor de veiligheid van de reiziger'', aldus de bewindsvrouw.

Toch zijn de problemen rond Uber ''nog niet opgelost'' met de schikking, zegt de gemeente Amsterdam. Er wordt namelijk nog gewerkt aan andere afspraken. Die gaan onder meer over verkeersveiligheid en over de zorg voor Uber-chauffeurs. Aanleiding daarvoor is een reeks ongelukken met Uber-taxi's. Toch is het volgens Amsterdam het belangrijk dat Uber ,,met deze schikking aangeeft dat het in het verleden fouten heeft gemaakt met zijn illegale taxidienst UberPop. Uber zegt dat het van die fouten heeft geleerd.''

Uber en het Openbaar Ministerie hebben een schikking getroffen. Uber betaalt een boete van iets meer dan 2 miljoen euro en staat bijna 310.000 euro aan inkomsten af. Dat is het geld dat chauffeurs aan Uber moesten betalen als commissie. In totaal betaalt Uber dus 2.334.409 euro aan justitie.Degene die verantwoordelijk was voor het uitrollen van UberPop in Nederland heeft eerder al een werkstraf van 90 uur gekregen. Die is ook al uitgevoerd.Integriteit centraalUber zegt in een reactie dat het van zijn fouten heeft geleerd en nu vastberaden is om het juiste te doen. ''We hebben de manier waarop wij werken wereldwijd veranderd, waarbij integriteit voor ons centraal staat. We zijn vastberaden om een goede en verantwoordelijke partner te zijn voor steden. In 2015 hebben we de UberPOP-dienst stopgezet. Sindsdien werken we alleen met professionele chauffeurs die hun diensten aanbieden via uberX, Van en Black'', aldus een woordvoerster.Uber is al een paar jaar bezig om schoon schip te maken, na een reeks schandalen. Zo moest oprichter Travis Kalanick in 2017 plaatsmaken voor de huidige topman, Dara Khosrowshahi.ProblemenVerantwoordelijk staatssecretaris Stientje van Veldhoven reageert instemmend op de straf voor taxidienst Uber. Ze vindt de boete een hele goede illustratie van het feit dat iedereen in Nederland aan dezelfde regels moet voldoen. Als die worden overtreden moet er ook op gehandhaafd worden. ,,Dat is hartstikke goed en belangrijk voor de veiligheid van de reiziger'', aldus de bewindsvrouw.Toch zijn de problemen rond Uber ''nog niet opgelost'' met de schikking, zegt de gemeente Amsterdam. Er wordt namelijk nog gewerkt aan andere afspraken. Die gaan onder meer over verkeersveiligheid en over de zorg voor Uber-chauffeurs. Aanleiding daarvoor is een reeks ongelukken met Uber-taxi's. Toch is het volgens Amsterdam het belangrijk dat Uber ,,met deze schikking aangeeft dat het in het verleden fouten heeft gemaakt met zijn illegale taxidienst UberPop. Uber zegt dat het van die fouten heeft geleerd.''