Uber lichtte Softbank in over datahack

© REUTERS

Uber heeft de grote investeerder Softbank geïnformeerd over een groot datalek voordat het nieuws publiekelijk naar buiten werd gebracht. Ondertussen stellen meerdere privacy-organisaties in de EU een onderzoek in.

Het Japanse Softbank is momenteel bezig met boekenonderzoek bij Uber in aanloop naar een mogelijke investering van wel 10 miljard dollar in het bedrijf. Uber stelt dat Softbank was ingelicht over de datahack. Nadat er meer duidelijkheid over de hack was, werd het nieuws gemeld aan autoriteiten en het publiek.

Deze week werd bekend dat hackers in oktober vorig jaar de persoonlijke gegevens van 57 miljoen gebruikers en chauffeurs van Uber hebben gestolen. Uber betaalde de hackers 100.000 dollar om de diefstal stil te houden en data te vernietigen. De hack werd niet gemeld aan de autoriteiten.

Uber kon aan de redactie van Data News niet bevestigen of er bij het lek ook gegevens van Belgen betrokken zijn.

Europees onderzoek

Inmiddels zijn privacywaakhonden een onderzoek begonnen naar de kwestie. De aanval door hackers die door het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app een jaar geheim werd gehouden, wordt volgende week door de Europese toezichthouders besproken in Brussel. De werkgroep over databeveiliging Article 29 Working Party, waarin vertegenwoordigers van de toezichthouders van alle 28 EU-landen zitten, heeft het onderwerp op de agenda gezet. Eerder zeiden toezichthouders in verschillende landen al een onderzoek in te stellen naar de gevolgen van het datalek.

Zo heeft minister De Backer al aan de Privacycommissie gevraagd om een onderzoek in te stellen. Ook in Nederland is er heibel. Ubers Europese hoofdkwartier ligt namelijk in Amsterdam, waardoor het lek vorig jaar al bij de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens gemeld had moeten worden. Dat gebeurde pas onlangs.

Hackers kregen bijna een jaar geleden een hoop data van klanten in handen, waaronder namen, e-mailadressen en telefoonnummers. Ook bemachtigden ze de namen en rijbewijsnummers van taxichauffeurs. In totaal ging het om informatie over 57 miljoen mensen. Het is nog niet bekend wie de hackers waren en wat hun motief was.

Uber betaalde de daders 100.000 dollar om de diefstal stil te houden en de data te vernietigen. Twee werknemers die de roof in de doofpot hadden gestopt, zijn weggestuurd. Volgens Uber zijn de gelekte gegevens niet misbruikt. (EB/ANP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content