Als de rechter de deal goedkeurt, verdwijnt een zwaard van Damocles boven het businessmodel Uber. Duizenden Amerikaanse chauffeurs wilden via de rechter verkrijgen dat ze als werknemers zouden beschouwd worden en niet langer als zelfstandigen. Dat zou verstrekkende gevolgen hebben voor Uber en andere disruptieve diensten.

Uber zou in een eerste fase 84 miljoen dollar (74 miljoen euro) aan zowat 385.000 chauffeurs betalen. Een bijkomende som van 16 miljoen dollar zou dan volgen als de waarde van het bedrijf na een beursgang meer dan 50 procent hoger zou zijn als nu. Daarnaast zouden de chauffeurs volgens de deal ook het recht krijgen om fooien te vragen in hun wagen en beter beschermd worden tegen willekeurig ontslag. (Belga/WK)

Als de rechter de deal goedkeurt, verdwijnt een zwaard van Damocles boven het businessmodel Uber. Duizenden Amerikaanse chauffeurs wilden via de rechter verkrijgen dat ze als werknemers zouden beschouwd worden en niet langer als zelfstandigen. Dat zou verstrekkende gevolgen hebben voor Uber en andere disruptieve diensten. Uber zou in een eerste fase 84 miljoen dollar (74 miljoen euro) aan zowat 385.000 chauffeurs betalen. Een bijkomende som van 16 miljoen dollar zou dan volgen als de waarde van het bedrijf na een beursgang meer dan 50 procent hoger zou zijn als nu. Daarnaast zouden de chauffeurs volgens de deal ook het recht krijgen om fooien te vragen in hun wagen en beter beschermd worden tegen willekeurig ontslag. (Belga/WK)