Uber zet megaverlies in de boeken
Onder de streep kwam het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app 5,2 miljard dollar tekort. Daarbij is de omzet minder hard opgelopen dan kenners in doorsnee hadden verwacht. Het aandeel Uber ging in de zogeheten nabeurshandel op Wall Street hard onderuit.
Dat Uber zo sterk verlieslatend is, komt door de vele investeringen die het bedrijf doet. Zo steekt het techbedrijf achter de bekende taxi-app veel geld in de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. Ook moest Uber dit keer veel kosten maken in verband met zijn beursgang in New York op 10 mei.
Een jaar terug ging nog een nettoverlies van 878 miljoen dollar in de boeken. Gecorrigeerd voor onder meer wisselkoerseffecten dikte de omzet op jaarbasis met 12 procent aan, tot 2,9 miljard dollar. Analisten hadden in doorsnee evenwel op meer dan 3 miljard dollar aan opbrengsten gerekend.
Topman Dara Khosrowshahi probeerde beleggers in een toelichting op de cijfers wel enigszins gerust te stellen. Hij verwacht volgend jaar minder grote verliezen. ‘We denken dat 2019 ons piekinvesteringsjaar wordt’, zei hij. ‘In 2020 en 2021 zie je de verliezen naar beneden gaan.’
De beursgang van mei was overigens geen succes. Op de eerste beursdag ging het aandeel meteen al hard omlaag. Beleggers leken nog niet heel erg overtuigd van de mooie beloften van het bedrijf dat Uber ooit goed zal zijn voor een flinke winstmarge.
Mocht het bedrijf overigens een keer echt winst gaan maken, dan rekent Uber op een belastingaftrek van miljarden dollars. Dat zou dan gaan door gebruik te maken van het Nederlandse belastingregime, ontdekte persbureau Bloomberg eerder op donderdag in de kleine lettertjes van een ouder verslag van Uber. De Amerikaanse onderneming haalde intellectueel eigendom in maart weg bij een brievenbusfirma in Bermuda en bracht deze onder bij zijn Nederlandse dochteronderneming. Voor inkomsten uit immateriële bezittingen, zoals merkrechten of royalty’s, geldt hier een gunstig regime.