Het Brusselse hof van Beroep zal ten vroegste begin september beslissen of kabeloperatoren zoals Telenet en Voo hun kabelnetwerk dan toch niet moeten openstellen voor concurrenten.

Een uitspraak werd al meermaals uitgesteld. De rechtbank moet beslissen of de kabelaars onherstelbare schade lijden als de procedure voor het opengooien van de kabel doorgaat in afwachting van een uitspraak ten gronde.

Onder meer Telenet verzette zich tegen de beslissing van de Belgische telecomregulatoren in juli vorig jaar dat de kabeloperatoren hun netwerk moeten openstellen voor alternatieve spelers. De procedure die nu ten vroegste in september een arrest krijgt, is bedoeld om de uitvoering van die beslissing te schorsen. De uitspraak is al een aantal keer uitgesteld. Een uitspraak ten gronde zal ten vroegste volgend jaar vallen, maar dan zijn er altijd nog beroepsmogelijkheden.

Nog lange weg te gaan

Ondertussen heeft Telenet in februari een ontwerp van een referentieoffer afgegeven aan regulator BIPT. Dat is een aanbod voor doorverkoop aan andere operatoren, zodat zij dus gebruik kunnen maken van de kabel. Regulator BIPT moet nu een formele consultatie organiseren. Eerder had het BIPT al gezegd dat het de analyse van het aanbod nog dit jaar wil afronden. Na die consultatie hebben Telenet en Voo in ieder geval zes maanden tijd voor de implementatie, aangevuld met drie weken voor de contractonderhandelingen.

Pas op dat moment kan de kabel theoretisch open gaan, tenzij natuurlijk de rechter in de zaak ten gronde beslist dat regulering van de kabel toch niet nodig is. Die uitspraak ten gronde moeten we dus dit jaar niet meer verwachten. Om maar te zeggen dat er nog een lange, juridische weg te gaan is in het kabedossier.

Het Brusselse hof van Beroep zal ten vroegste begin september beslissen of kabeloperatoren zoals Telenet en Voo hun kabelnetwerk dan toch niet moeten openstellen voor concurrenten. Een uitspraak werd al meermaals uitgesteld. De rechtbank moet beslissen of de kabelaars onherstelbare schade lijden als de procedure voor het opengooien van de kabel doorgaat in afwachting van een uitspraak ten gronde. Onder meer Telenet verzette zich tegen de beslissing van de Belgische telecomregulatoren in juli vorig jaar dat de kabeloperatoren hun netwerk moeten openstellen voor alternatieve spelers. De procedure die nu ten vroegste in september een arrest krijgt, is bedoeld om de uitvoering van die beslissing te schorsen. De uitspraak is al een aantal keer uitgesteld. Een uitspraak ten gronde zal ten vroegste volgend jaar vallen, maar dan zijn er altijd nog beroepsmogelijkheden.Nog lange weg te gaan Ondertussen heeft Telenet in februari een ontwerp van een referentieoffer afgegeven aan regulator BIPT. Dat is een aanbod voor doorverkoop aan andere operatoren, zodat zij dus gebruik kunnen maken van de kabel. Regulator BIPT moet nu een formele consultatie organiseren. Eerder had het BIPT al gezegd dat het de analyse van het aanbod nog dit jaar wil afronden. Na die consultatie hebben Telenet en Voo in ieder geval zes maanden tijd voor de implementatie, aangevuld met drie weken voor de contractonderhandelingen. Pas op dat moment kan de kabel theoretisch open gaan, tenzij natuurlijk de rechter in de zaak ten gronde beslist dat regulering van de kabel toch niet nodig is. Die uitspraak ten gronde moeten we dus dit jaar niet meer verwachten. Om maar te zeggen dat er nog een lange, juridische weg te gaan is in het kabedossier.