De regel gaat gelden voor kleine en middelgrote apparaten als tablets, digitale camera's, e-readers en koptelefoons. Ook iPhones en andere Apple-producten moeten aan de USB-C, ondanks het verzet van het Amerikaanse bedrijf. Laptops gaan ook onder de nieuwe regels vallen, al krijgen fabrikanten daarvoor wat meer tijd.

De komst van een universele oplader moet het consumenten gemakkelijker maken. Nu moeten zij nog verwarrend veel verschillende laders aanschaffen en daarvoor steeds de portemonnee trekken. De nieuwe regel scheelt ook een berg afval, hopen voorvechters.

Voorbeeld voor de rest van de wereld

De EU werkt al ruim tien jaar aan het terugdringen van het aantal opladers. Eerder hoopte zij dat fabrikanten zelf een gezamenlijke stekker zouden kiezen, maar dat kwam er maar niet van. Nu het Europees Parlement heeft ingestemd, is het woord nog aan de EU-landen. Die bereikten voor de zomer al een principeakkoord met het parlement.

De afgedwongen standaard voor opladers, de eerste ter wereld, zou in het najaar van 2024 kunnen ingaan. De EU hoopt dat de rest van de wereld haar voorbeeld volgt. De Europese markt telt zo zwaar dat fabrikanten mogelijk uit eigen beweging al geheel overstappen op USB-C.

Eerste stap

De Europese Commissie schat dat de nieuwe regels consumenten jaarlijks 250 miljoen euro aan kosten en 11.000 ton aan elektronisch afval besparen. Toch zijn sommige Europarlementariërs nog niet tevreden. Zo gaan er ook stemmen op voor een standaardlader voor elektrische fietsen en gereedschap en een standaard voor draadloos opladen.

De regel gaat gelden voor kleine en middelgrote apparaten als tablets, digitale camera's, e-readers en koptelefoons. Ook iPhones en andere Apple-producten moeten aan de USB-C, ondanks het verzet van het Amerikaanse bedrijf. Laptops gaan ook onder de nieuwe regels vallen, al krijgen fabrikanten daarvoor wat meer tijd.De komst van een universele oplader moet het consumenten gemakkelijker maken. Nu moeten zij nog verwarrend veel verschillende laders aanschaffen en daarvoor steeds de portemonnee trekken. De nieuwe regel scheelt ook een berg afval, hopen voorvechters.De EU werkt al ruim tien jaar aan het terugdringen van het aantal opladers. Eerder hoopte zij dat fabrikanten zelf een gezamenlijke stekker zouden kiezen, maar dat kwam er maar niet van. Nu het Europees Parlement heeft ingestemd, is het woord nog aan de EU-landen. Die bereikten voor de zomer al een principeakkoord met het parlement.De afgedwongen standaard voor opladers, de eerste ter wereld, zou in het najaar van 2024 kunnen ingaan. De EU hoopt dat de rest van de wereld haar voorbeeld volgt. De Europese markt telt zo zwaar dat fabrikanten mogelijk uit eigen beweging al geheel overstappen op USB-C.De Europese Commissie schat dat de nieuwe regels consumenten jaarlijks 250 miljoen euro aan kosten en 11.000 ton aan elektronisch afval besparen. Toch zijn sommige Europarlementariërs nog niet tevreden. Zo gaan er ook stemmen op voor een standaardlader voor elektrische fietsen en gereedschap en een standaard voor draadloos opladen.