Door openheid van zaken te geven hoopt de universiteit een bijdrage te leveren aan de bestrijding van cybercriminaliteit, een vorm van misdaad die volgens de hogeronderwijsinstelling toeneemt en meer en meer maatschappelijk ontwrichtend werkt.

De aanval, die de computersystemen stillegde, gebeurde met ransomware, waarbij bestanden gegijzeld worden, en pas in ruil voor losgeld weer beschikbaar komen.

De Observant, het onafhankelijke weekblad van de de universiteit, meldde op 2 januari dat de UM 'een paar honderdduizend euro' losgeld aan de hackers had betaald. De universiteit liet zich hierover tot nog toe niet uit.

Door openheid van zaken te geven hoopt de universiteit een bijdrage te leveren aan de bestrijding van cybercriminaliteit, een vorm van misdaad die volgens de hogeronderwijsinstelling toeneemt en meer en meer maatschappelijk ontwrichtend werkt.De aanval, die de computersystemen stillegde, gebeurde met ransomware, waarbij bestanden gegijzeld worden, en pas in ruil voor losgeld weer beschikbaar komen.De Observant, het onafhankelijke weekblad van de de universiteit, meldde op 2 januari dat de UM 'een paar honderdduizend euro' losgeld aan de hackers had betaald. De universiteit liet zich hierover tot nog toe niet uit.