Universiteiten willen software die waarschuwt voor cyberpestgedrag

Medewerkers van het onderzoeksproject AMiCA van de universiteiten van Antwerpen, Gent en Leuven doen een oproep om digitale pestberichten te verzamelen voor wetenschappelijk onderzoek. Op termijn wil men software ontwikkelen die waarschuwt voor pest- of zelfbeschadigend gedrag.

Wie e-mails, sms’jes, chatgesprekken of berichten via socialenetwerksites in zijn bezit heeft waaruit pestgedrag blijkt, kan deze doorsturen naar AMiCA (Automatic Monitoring for Cyberspace Applications), een onderzoeksproject van de universiteiten van Antwerpen, Gent en Leuven. AMiCA wil deze data gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek.

Taaltechnologie “Met het project willen we algoritmes ontwikkelen om in tekst en beeld op zoek te gaan naar seksueel grensoverschrijdend gedrag zoals pedofilie, automutilatie of zelfmoordgedrag, alsook cyberpestgedrag,” zegt hoogleraar taaltechnologie Véronique Hoste (UGent). “Over cyberpestgedrag hebben we nog veel te weinig materiaal. Hoe meer data, hoe fijnmaziger we onze systemen kunnen maken. We willen op sleutelwoorden zoeken, maar ook op uitingen van sarcasme, die via

taaltechnologie vooralsnog moeilijker te ontdekken zijn.”

Met medewerking van Microsoft en Netlog De bedoeling is om over een viertal jaar te komen tot prototype-software, die gebruikt kan worden binnen socialenetwerksites of zogenaamde parental controlsoftware. Er wordt in dat verband samengewerkt met een bedrijvenconsortium, waaronder softwareleverancier Microsoft en de socialenetwerksite Netlog. Ook onder meer de Federal Computer Crime Unit, Sensoa en Child Focus zijn betrokken.

Privacygevoelig De onderzoekers beseffen dat het onderzoek en de daaruit voortvloeiende software erg privacygevoelig is. “We behandelen alle aangeleverde berichten voor het onderzoek anoniem, en we betrekken ook vanaf het begin juristen om toe te zien dat de software die ontwikkeld wordt, respect toont voor de privacyproblematiek,” aldus Hoste. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content