Ondernemersorganisatie Unizo en Nelectra, de federatie voor de elektrosector, dienen een klacht in bij de Dienst Controle en Bemiddeling tegen de koppelverkoop bij The Phone House en Hotgsm.

De klacht komt er op basis van de algemene norm inzake eerlijke handelspraktijken, zegt Unizo. Ook verschillende zelfstandige handelaars sluiten zich erbij.

De klagers zien in de actie van de twee ketens "een bewijs van de onduidelijkheid die momenteel heerst rond koppelverkoop". Het Europees Hof van Justitie oordeelde in april dat het Belgische verbod op koppelverkoop strijdig is met de Europese handelsregels. "België moet dringend de wetgeving aanpassen aan de Europese rechtspraak ter zake", klinkt het.

De twee organisaties vragen de bevoegde ministers dringend de onduidelijkheid rond koppelverkoop weg te nemen. Ze zijn tegen een volledig vrije koppelverkoop, omdat die "zou leiden tot situaties waarbij multinationals kleine handelaars uit de markt gaan duwen met gigantische cadeaus bij aankoop van producten".

Ze vragen daarentegen strikte voorwaarden. Zo mogen, als het van hen afhangt, enkel gelijke producten gratis aangeboden worden bij een aankoop, voor zover daarmee het wettelijk verbod op verkoop met verlies niet geschonden wordt. Niet-gelijke producten zouden enkel gratis geschonken kunnen worden bij een aankoop, als het gaat om gadgets, als ze een kleine waarde hebben of als beide producten een geheel vormen.

Koppelverkoop kan perfect, zegt zegt minister vanOndernemen Vincent Van Quickenborne. Van Quickenborne zegt "niet te begrijpen dat een ondernemersorganisatie klacht indient tegen creatieve ondernemers". Volgens hem is koppelverkoop goed voor de consument en de onderneming. De minister verwijst naar de de uitspraak van het Europees hof dat het Belgisch verbod op koppelverkoop strijdig is met de Europese handelsregels. "Koppelverkoop is legaal", zegt de minister van Ondernemen. "De klacht zal niet worden onderzocht op koppelverkoop". De wetgeving daarover is volgens hem in volle aanpassing.

Bron: Belga

Ondernemersorganisatie Unizo en Nelectra, de federatie voor de elektrosector, dienen een klacht in bij de Dienst Controle en Bemiddeling tegen de koppelverkoop bij The Phone House en Hotgsm. De klacht komt er op basis van de algemene norm inzake eerlijke handelspraktijken, zegt Unizo. Ook verschillende zelfstandige handelaars sluiten zich erbij. De klagers zien in de actie van de twee ketens "een bewijs van de onduidelijkheid die momenteel heerst rond koppelverkoop". Het Europees Hof van Justitie oordeelde in april dat het Belgische verbod op koppelverkoop strijdig is met de Europese handelsregels. "België moet dringend de wetgeving aanpassen aan de Europese rechtspraak ter zake", klinkt het. De twee organisaties vragen de bevoegde ministers dringend de onduidelijkheid rond koppelverkoop weg te nemen. Ze zijn tegen een volledig vrije koppelverkoop, omdat die "zou leiden tot situaties waarbij multinationals kleine handelaars uit de markt gaan duwen met gigantische cadeaus bij aankoop van producten". Ze vragen daarentegen strikte voorwaarden. Zo mogen, als het van hen afhangt, enkel gelijke producten gratis aangeboden worden bij een aankoop, voor zover daarmee het wettelijk verbod op verkoop met verlies niet geschonden wordt. Niet-gelijke producten zouden enkel gratis geschonken kunnen worden bij een aankoop, als het gaat om gadgets, als ze een kleine waarde hebben of als beide producten een geheel vormen. Koppelverkoop kan perfect, zegt zegt minister vanOndernemen Vincent Van Quickenborne. Van Quickenborne zegt "niet te begrijpen dat een ondernemersorganisatie klacht indient tegen creatieve ondernemers". Volgens hem is koppelverkoop goed voor de consument en de onderneming. De minister verwijst naar de de uitspraak van het Europees hof dat het Belgisch verbod op koppelverkoop strijdig is met de Europese handelsregels. "Koppelverkoop is legaal", zegt de minister van Ondernemen. "De klacht zal niet worden onderzocht op koppelverkoop". De wetgeving daarover is volgens hem in volle aanpassing. Bron: Belga