De Business Software Alliance, die illegaal softwaregebruik bestrijdt, zal tussen 1 december en 31 maart geen invallen doen bij Unizo-leden. In ruil voert de Unie van Zelfstandige Ondernemers een sensibiliseringsactie om illegaal softwaregebruik tegen te gaan.

"De onderhandelingen kwamen er na klachten van enkele van onze leden die de BSA over de vloer hadden gehad", zegt gedelegeerd bestuurder Karel Van Eetvelt van Unizo. "Het is ons eerste akkoord van dit type in Europa", aldus Sarah Coombes, senior director juridische zaken van BSA Emea. Unizo en BSA hebben al vanaf 2004-2005 samengewerkt in sensibiliseringscampagnes.

BSA schat dat vorig jaar nog altijd 25 procent van de software in België illegaal werd gebruikt, een verlies van 269 miljoen dollar aan licentie-inkomsten, volgens hen. "Voor elke euro aan licentie-inkomsten staat typisch ook een euro inkomsten bij de partners van de softwareleveranciers", doet Elke Jeurissen, woordvoerder van BSA in België, daar nog bovenop. "Vergeet niet dat ook kleine Belgische softwareproducenten het slachtoffer zijn van illegaal gebruik", zegt Karel Van Eetvelt.

In de praktijk weten bedrijven vaak niet dat ze illegale software in huis hebben. Daarom zal Unizo in elk van de 11 regio's informatiesessies organiseren met een spreker van BSA. Op de website http://www.unizo.be/bsa komt een natte-vingertest voor risicobedrijven. Unizo zet tips, programma's en een lijst van consultants op zijn site om bedrijven te helpen met het auditen van hun software-areaal. De organisatie gaat zijn leden ook een model van reglement sturen tegen illegaal downloaden, dat patroons kunnen laten ondertekenen door hun werknemers.

De draagkracht van de regeling is overigens beperkt. Niet-Unizo-leden, resellers, strafzaken, acties door individuele BSA-leden en al lopende zaken vallen niet onder de overeenkomst.

De Business Software Alliance, die illegaal softwaregebruik bestrijdt, zal tussen 1 december en 31 maart geen invallen doen bij Unizo-leden. In ruil voert de Unie van Zelfstandige Ondernemers een sensibiliseringsactie om illegaal softwaregebruik tegen te gaan. "De onderhandelingen kwamen er na klachten van enkele van onze leden die de BSA over de vloer hadden gehad", zegt gedelegeerd bestuurder Karel Van Eetvelt van Unizo. "Het is ons eerste akkoord van dit type in Europa", aldus Sarah Coombes, senior director juridische zaken van BSA Emea. Unizo en BSA hebben al vanaf 2004-2005 samengewerkt in sensibiliseringscampagnes. BSA schat dat vorig jaar nog altijd 25 procent van de software in België illegaal werd gebruikt, een verlies van 269 miljoen dollar aan licentie-inkomsten, volgens hen. "Voor elke euro aan licentie-inkomsten staat typisch ook een euro inkomsten bij de partners van de softwareleveranciers", doet Elke Jeurissen, woordvoerder van BSA in België, daar nog bovenop. "Vergeet niet dat ook kleine Belgische softwareproducenten het slachtoffer zijn van illegaal gebruik", zegt Karel Van Eetvelt. In de praktijk weten bedrijven vaak niet dat ze illegale software in huis hebben. Daarom zal Unizo in elk van de 11 regio's informatiesessies organiseren met een spreker van BSA. Op de website http://www.unizo.be/bsa komt een natte-vingertest voor risicobedrijven. Unizo zet tips, programma's en een lijst van consultants op zijn site om bedrijven te helpen met het auditen van hun software-areaal. De organisatie gaat zijn leden ook een model van reglement sturen tegen illegaal downloaden, dat patroons kunnen laten ondertekenen door hun werknemers. De draagkracht van de regeling is overigens beperkt. Niet-Unizo-leden, resellers, strafzaken, acties door individuele BSA-leden en al lopende zaken vallen niet onder de overeenkomst.