De jongste dagen ontvangt Unizo heel wat klachten van ondernemers rond de registratie van hun webadres.

De ondernemers worden opgebeld met het dringende aanbod 'nog snel' hun domeinnaam op het internet te registreren "voor het te laat is en andere personen of bedrijven hun naam zouden misbruiken". De firma's in kwestie vragen voor deze 'service' om en bij de 229 euro - zowat het tienvoudige van het normale tarief voor een registratie van een domeinnaam.

Unizo spreekt over misleidende praktijken en waarschuwt ondernemers in geen geval op het aanbod in te gaan. Voor gedupeerden opende de ondernemersorganisatie alvast een online meldpunt op http://www.unizo.be/domeinnaammisleiding.

De malafide ronselaars verwijzen naar "een aanmaning tot betaling na eerdere herinneringen". Dat blijkt niet te kloppen. Gaat een ondernemer, geïntimideerd door de 'dringende oproep, in op het voorstel, dan registreert de malafide beller de betreffende domeinnaam via officiële weg voor ongeveer 25 euro. Het prijsverschil, een woekerwinst, strijkt de ronselaar zelf op, waarschuwt Unizo.

Nieuw zijn deze praktijken overigens niet. [In augustus 2007 was er bijvoorbeeld nog heel wat heisa rond Domain Renewal]. Dat Brussels bedrijf - met een vestiging in de Seychellen - bestookte ondernemingen toen ook met het dringende verzoek om hun domeinnaam te verlengen.

De jongste dagen ontvangt Unizo heel wat klachten van ondernemers rond de registratie van hun webadres. De ondernemers worden opgebeld met het dringende aanbod 'nog snel' hun domeinnaam op het internet te registreren "voor het te laat is en andere personen of bedrijven hun naam zouden misbruiken". De firma's in kwestie vragen voor deze 'service' om en bij de 229 euro - zowat het tienvoudige van het normale tarief voor een registratie van een domeinnaam. Unizo spreekt over misleidende praktijken en waarschuwt ondernemers in geen geval op het aanbod in te gaan. Voor gedupeerden opende de ondernemersorganisatie alvast een online meldpunt op http://www.unizo.be/domeinnaammisleiding. De malafide ronselaars verwijzen naar "een aanmaning tot betaling na eerdere herinneringen". Dat blijkt niet te kloppen. Gaat een ondernemer, geïntimideerd door de 'dringende oproep, in op het voorstel, dan registreert de malafide beller de betreffende domeinnaam via officiële weg voor ongeveer 25 euro. Het prijsverschil, een woekerwinst, strijkt de ronselaar zelf op, waarschuwt Unizo. Nieuw zijn deze praktijken overigens niet. [In augustus 2007 was er bijvoorbeeld nog heel wat heisa rond Domain Renewal]. Dat Brussels bedrijf - met een vestiging in de Seychellen - bestookte ondernemingen toen ook met het dringende verzoek om hun domeinnaam te verlengen.