De aandacht zou zich vertalen in meer investeringen voor bijkomende beveiligingsmiddelen, zoals software, firewalls, filters, aldus 31 procent van de respondenten.

De gebeurtenissen van het voorbije jaar, met heel wat phishing-aanvallen en natuurlijk ook de heisa rond de onthullingen van Snowden en het hacken van Belgacom-systemen, tekenen hiervoor.

Daarnaast menen 28 procent van de respondenten dat ze zich meer moeten wapenen tegen cybercrime. Tips en aanbevelingen hiervoor worden onder meer geboden in de Belgian Cyber Security Guide, die uitdrukkelijk ook op kleinere bedrijven mikt.

Overigens startte 2014 al meteen sterk inzake cybercriminaliteit, met succesvolle aanvallen op Snapchat (telefoonnummers van ca. 2,6 miljoen gebruikers gelekt) en Skype. De blog en Twitter accounts van Skype zelf werden immers door het zgn. Syrian Electronic Army gehackt, voor het verspreiden van anti-Microsoft- boodschappen.

Sociale media

Blijkbaar wordt 2014 ook het jaar waarin de kmo-leden van Unizo geloven in een doorbraak van sociale media. Niet minder dan 47 procent van de respondenten voorzien een stijgend gebruik van sociale media in het komende jaar.

Daarnaast zien 32 procent ook een stijging van het gebruik van tablets en - interessant - 30 procent een doorbraak van e-facturatie. Ietwat in de slipstream van deze voorspellingen ziet 19 procent van hen ook respectievelijk de nood aan een mobiele website en een stijging van de digitale contacten met de overheid.

Drie cijfers springen verder nog in het oog. Slechts 11 procent stippen toezicht op het gebruik en de bescherming van data aan als een aandachtspunt.

'Meer en meer werken in de cloud' is voor 10 procent van hen een uitdaging voor 2014. En niet minder dan 11 procent voorspellen dat '3D-printing' (additive manufacturing) 'belangrijk wordt in de kmo'.

De aandacht zou zich vertalen in meer investeringen voor bijkomende beveiligingsmiddelen, zoals software, firewalls, filters, aldus 31 procent van de respondenten. De gebeurtenissen van het voorbije jaar, met heel wat phishing-aanvallen en natuurlijk ook de heisa rond de onthullingen van Snowden en het hacken van Belgacom-systemen, tekenen hiervoor. Daarnaast menen 28 procent van de respondenten dat ze zich meer moeten wapenen tegen cybercrime. Tips en aanbevelingen hiervoor worden onder meer geboden in de Belgian Cyber Security Guide, die uitdrukkelijk ook op kleinere bedrijven mikt.Overigens startte 2014 al meteen sterk inzake cybercriminaliteit, met succesvolle aanvallen op Snapchat (telefoonnummers van ca. 2,6 miljoen gebruikers gelekt) en Skype. De blog en Twitter accounts van Skype zelf werden immers door het zgn. Syrian Electronic Army gehackt, voor het verspreiden van anti-Microsoft- boodschappen.Sociale mediaBlijkbaar wordt 2014 ook het jaar waarin de kmo-leden van Unizo geloven in een doorbraak van sociale media. Niet minder dan 47 procent van de respondenten voorzien een stijgend gebruik van sociale media in het komende jaar. Daarnaast zien 32 procent ook een stijging van het gebruik van tablets en - interessant - 30 procent een doorbraak van e-facturatie. Ietwat in de slipstream van deze voorspellingen ziet 19 procent van hen ook respectievelijk de nood aan een mobiele website en een stijging van de digitale contacten met de overheid.Drie cijfers springen verder nog in het oog. Slechts 11 procent stippen toezicht op het gebruik en de bescherming van data aan als een aandachtspunt. 'Meer en meer werken in de cloud' is voor 10 procent van hen een uitdaging voor 2014. En niet minder dan 11 procent voorspellen dat '3D-printing' (additive manufacturing) 'belangrijk wordt in de kmo'.