Url-verkorters presteren slecht op snelheid. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlandse bedrijfje WatchMouse. Grootste 'vertrager' is de toepassing van Facebook, fb.me.

Het gebruik van een url-verkorter maakt browsen flink wat langzamer. De gemiddelde laadtijd van een webpagina duurt zelfs twee seconden langer wanneer fb.me gebruikt wordt. Andere, gelijkaardige diensten, voegen een halve seconde toe aan de gemiddelde laadtijd. De snelste 'verkorters' komen van Google (goo.gl), YouTube (youtu.be) en Microsoft (binged.it).

WatchMouse hield gedurende een maand veertien verschillende shorteners in de gaten. Elke vijf minuten werd de uptime gecheckt, en daarnaast werd er nagegaan hoe lang het duurt voor dat je wordt doorverbonden.

Het bedrijfje vindt een halve seconde veel te lang voor het doorverbinden naar de gewenste site. Met de uptime van de applicaties lijkt het dan weer mee te vallen, hoewel enkel de verkorters van Google en Twitter 100 procent halen. De meeste andere diensten zijn meer dan 98 procent van de gemeten tijd online.

Uit het onderzoek van de Nederlanders blijkt ook dat de meeste url-verkorters de DNS-servers niet optimaliseren voor internationaal gebruik. "Het kan bijvoorbeeld al een halve seconde duren voor dat het juiste ip-adres gevonden wordt dat nodig is voor het tonen van een webpagina", [luidt het op de blog van WatchMouse.]

Tot slot nog vermelden dat de professionele (en betalende) variant van de url-verkorter, vaak nog trager is dan de gratis versie.

Url-verkorters presteren slecht op snelheid. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlandse bedrijfje WatchMouse. Grootste 'vertrager' is de toepassing van Facebook, fb.me. Het gebruik van een url-verkorter maakt browsen flink wat langzamer. De gemiddelde laadtijd van een webpagina duurt zelfs twee seconden langer wanneer fb.me gebruikt wordt. Andere, gelijkaardige diensten, voegen een halve seconde toe aan de gemiddelde laadtijd. De snelste 'verkorters' komen van Google (goo.gl), YouTube (youtu.be) en Microsoft (binged.it). WatchMouse hield gedurende een maand veertien verschillende shorteners in de gaten. Elke vijf minuten werd de uptime gecheckt, en daarnaast werd er nagegaan hoe lang het duurt voor dat je wordt doorverbonden. Het bedrijfje vindt een halve seconde veel te lang voor het doorverbinden naar de gewenste site. Met de uptime van de applicaties lijkt het dan weer mee te vallen, hoewel enkel de verkorters van Google en Twitter 100 procent halen. De meeste andere diensten zijn meer dan 98 procent van de gemeten tijd online. Uit het onderzoek van de Nederlanders blijkt ook dat de meeste url-verkorters de DNS-servers niet optimaliseren voor internationaal gebruik. "Het kan bijvoorbeeld al een halve seconde duren voor dat het juiste ip-adres gevonden wordt dat nodig is voor het tonen van een webpagina", [luidt het op de blog van WatchMouse.] Tot slot nog vermelden dat de professionele (en betalende) variant van de url-verkorter, vaak nog trager is dan de gratis versie.