Na notebooks en smartphones, nu ook de plaag van verloren usb-sticks. Zo vonden de stomerijen in London vorig jaar niet minder dan 9.000 usb-sticks in de kleding van klanten.

Credant Technologies, niet toevallig een producent van 'endpoint'-beveiligingsproducten, voert geregeld onderzoek naar het verlies van data door de onachtzaamheid en slordigheid van gebruikers. Zo bleek in september vorig jaar uit een rondvraag bij de Londonse taxichauffeurs dat in de voorgaande 6 maanden meer dan 6.000 notebooks, smartphones en informatiedragers als mp3-spelers en geheugensticks in taxi's werden achtergelaten.

In de recentste studie van het bedrijf kwamen stomerijen in London aan de beurt, waar de werknemers niet minder dan 9.000 usb-sticks in de kleding van klanten aantroffen en dat tot tientallen sticks per bedrijf. Indien niet beschermd tegen ongeoorloofde uitlezing, vormen deze sticks een verlies van minstens 9 TB aan data, maar ongetwijfeld een veelvoud hiervan. In het kader van de steeds strengere wetten en reglementen betreffende de bescherming van data vormt zo'n verlies een steeds grotere dreiging voor de verantwoordelijken, die allicht hierdoor gevangenisstraffen riskeren.

Credant vroeg de stomerijen overigens ook wat de vreemdste 'gevonden voorwerpen' waren... en dat bleken onder meer een gouden Rolex-horloge en een enveloppe vol diamanten te zijn. Deze objecten werden overigens wel keurig aan de eigenaars terugbezorgd, klinkt het geruststellend.

Na notebooks en smartphones, nu ook de plaag van verloren usb-sticks. Zo vonden de stomerijen in London vorig jaar niet minder dan 9.000 usb-sticks in de kleding van klanten. Credant Technologies, niet toevallig een producent van 'endpoint'-beveiligingsproducten, voert geregeld onderzoek naar het verlies van data door de onachtzaamheid en slordigheid van gebruikers. Zo bleek in september vorig jaar uit een rondvraag bij de Londonse taxichauffeurs dat in de voorgaande 6 maanden meer dan 6.000 notebooks, smartphones en informatiedragers als mp3-spelers en geheugensticks in taxi's werden achtergelaten. In de recentste studie van het bedrijf kwamen stomerijen in London aan de beurt, waar de werknemers niet minder dan 9.000 usb-sticks in de kleding van klanten aantroffen en dat tot tientallen sticks per bedrijf. Indien niet beschermd tegen ongeoorloofde uitlezing, vormen deze sticks een verlies van minstens 9 TB aan data, maar ongetwijfeld een veelvoud hiervan. In het kader van de steeds strengere wetten en reglementen betreffende de bescherming van data vormt zo'n verlies een steeds grotere dreiging voor de verantwoordelijken, die allicht hierdoor gevangenisstraffen riskeren. Credant vroeg de stomerijen overigens ook wat de vreemdste 'gevonden voorwerpen' waren... en dat bleken onder meer een gouden Rolex-horloge en een enveloppe vol diamanten te zijn. Deze objecten werden overigens wel keurig aan de eigenaars terugbezorgd, klinkt het geruststellend.