Het Universitair Ziekenhuis (UZ) van Brussel heeft een elektronisch systeem ontwikkeld om bij patiënten vitale functies zoals bloeddruk, temperatuur en hartslag beter op te volgen. Het UZ hoopt met dat computerprogramma, de "Electronic Modified Early Warning Score" (e.m.EWS), het aantal sterfgevallen in het ziekenhuis terug te dringen.

Een team van het UZ Brussel, onder leiding van Ives Hubloue en Door Lauwaert, stond in voor de ontwikkeling van het programma dat woensdag werd voorgesteld.

Het principe van de e.m.EWS is zeer eenvoudig. Wanneer de waarden van de vitale functies van een patiënt in zijn elektronisch dossier worden ingegeven, zal het programma automatisch een score van 1 tot 6 geven. Hoe hoger die score, hoe sneller het medisch personeel actie zal moeten ondernemen. Het programma geeft ook aan welke handelingen de zorgverlener zal moeten uitvoeren.

Daardoor kan er sneller worden ingegrepen wanneer de toestand van een patiënt verslechtert, zegt Ives Hubloue van de spoedgevallendienst. "De eerste signalen voor een hartstilstand bijvoorbeeld, zijn al zes uur op voorhand aanwezig. Dit systeem laat toe deze signalen beter te analyseren. Op die manier wordt vermeden dat we moeten tussenkomen op een moment dat het eigenlijk al te laat is."

Onderzoek in Nederland heeft uitgewezen dat het aantal sterfgevallen in het ziekenhuis met tien procent kan verminderen door beter in te spelen op veranderingen in vitale functies, vervolgt de spoedarts. Hij hoopt dan ook dat het computersysteem zal zorgen voor minder overlijdens in het ziekenhuis.

Op de diensten Cardiologie en Neurochirurgie werd in september en oktober 2008 alvast een papieren versie van het systeem uitgetest door verpleegkundigen. Die resultaten waren volgens het UZ "overdonderend". Het aantal interventies van de interne reanimatieploeg, die moet tussenkomen bij noodgevallen, nam in die diensten af met respectievelijk 85 en 66 procent.

Het systeem, dat volgens Hubloue "uniek is zoals het hier wordt toegepast", wordt al sinds enkele weken gebruikt op verschillende diensten van het UZ. Op korte termijn zou het in het volledige ziekenhuis ingevoerd moeten worden.

Mogelijk zal het daarna ook in andere ziekenhuizen worden toegepast, want vanuit verschillende Belgische ziekenhuizen bestaat er interesse voor het gebruik van dit systeem, stelt Hubloue nog.

Bron: Belga

Het Universitair Ziekenhuis (UZ) van Brussel heeft een elektronisch systeem ontwikkeld om bij patiënten vitale functies zoals bloeddruk, temperatuur en hartslag beter op te volgen. Het UZ hoopt met dat computerprogramma, de "Electronic Modified Early Warning Score" (e.m.EWS), het aantal sterfgevallen in het ziekenhuis terug te dringen. Een team van het UZ Brussel, onder leiding van Ives Hubloue en Door Lauwaert, stond in voor de ontwikkeling van het programma dat woensdag werd voorgesteld. Het principe van de e.m.EWS is zeer eenvoudig. Wanneer de waarden van de vitale functies van een patiënt in zijn elektronisch dossier worden ingegeven, zal het programma automatisch een score van 1 tot 6 geven. Hoe hoger die score, hoe sneller het medisch personeel actie zal moeten ondernemen. Het programma geeft ook aan welke handelingen de zorgverlener zal moeten uitvoeren. Daardoor kan er sneller worden ingegrepen wanneer de toestand van een patiënt verslechtert, zegt Ives Hubloue van de spoedgevallendienst. "De eerste signalen voor een hartstilstand bijvoorbeeld, zijn al zes uur op voorhand aanwezig. Dit systeem laat toe deze signalen beter te analyseren. Op die manier wordt vermeden dat we moeten tussenkomen op een moment dat het eigenlijk al te laat is." Onderzoek in Nederland heeft uitgewezen dat het aantal sterfgevallen in het ziekenhuis met tien procent kan verminderen door beter in te spelen op veranderingen in vitale functies, vervolgt de spoedarts. Hij hoopt dan ook dat het computersysteem zal zorgen voor minder overlijdens in het ziekenhuis. Op de diensten Cardiologie en Neurochirurgie werd in september en oktober 2008 alvast een papieren versie van het systeem uitgetest door verpleegkundigen. Die resultaten waren volgens het UZ "overdonderend". Het aantal interventies van de interne reanimatieploeg, die moet tussenkomen bij noodgevallen, nam in die diensten af met respectievelijk 85 en 66 procent. Het systeem, dat volgens Hubloue "uniek is zoals het hier wordt toegepast", wordt al sinds enkele weken gebruikt op verschillende diensten van het UZ. Op korte termijn zou het in het volledige ziekenhuis ingevoerd moeten worden. Mogelijk zal het daarna ook in andere ziekenhuizen worden toegepast, want vanuit verschillende Belgische ziekenhuizen bestaat er interesse voor het gebruik van dit systeem, stelt Hubloue nog. Bron: Belga