"Het project voor een nieuw elektronisch patiëntendossier (EPD) komt eraan", zegt prof Dr. Bart Sijnave, cio van UZ Gent. "Dat wordt een enorme inspanning. Daarmee vergeleken is ons SAP-project (zie Data News van deze week) peanuts."

In het EPD worden de medische patiëntengegevens digitaal bewaard. Het systeem van UZ Gent draait al 15 jaar. "Eigenlijk was er al eens de vraag gekomen van andere ziekenhuizen om ons systeem over te nemen." Dat naar analogie met het UZ Leuven, dat zijn Nexuz Health-systeem uitrolt bij andere ziekenhuizen, of het UZ Brussel dat zijn klinisch informatiesysteem ter commercialisatie verkocht heeft aan Partezis. "Op die manier heb je natuurlijk vers geld om te investeren in iets nieuws. Maar ik zie er niet echt veel waarde in om oude technologie van ons bij andere ziekenhuizen te plaatsen. En wat geïmplementeerd is bij zo'n grote instelling als de onze is niet altijd even geschikt voor kleinere ziekenhuizen."

Daarom gooit Sijnave het over een andere boeg: hij wil de aanbesteding voor een nieuw EPD samen voeren met een aantal andere geïnteresseerde ziekenhuizen. Binnen de vzw Cozo, het 'Collaboratief Zorgplatform' dat precies opgericht is om meer samenwerking te creëren tussen ziekenhuizen, vond Sijnave al wat gelijkgestemden. "We zouden dat beter wat vaker doen. Het kan natuurlijk niet voor alles, maar wel voor heel wat dingen. Iedereen heeft een bepaalde basisfunctionaliteit nodig, zoals pc's of een medisch dossier. Dan kan je nog altijd wat 'flavours' toevoegen." De 'request for information' is voorzien voor eind dit jaar en de gunning tegen eind volgend jaar, zodat de implementatie tegen 2014 kan starten.

"Het project voor een nieuw elektronisch patiëntendossier (EPD) komt eraan", zegt prof Dr. Bart Sijnave, cio van UZ Gent. "Dat wordt een enorme inspanning. Daarmee vergeleken is ons SAP-project (zie Data News van deze week) peanuts." In het EPD worden de medische patiëntengegevens digitaal bewaard. Het systeem van UZ Gent draait al 15 jaar. "Eigenlijk was er al eens de vraag gekomen van andere ziekenhuizen om ons systeem over te nemen." Dat naar analogie met het UZ Leuven, dat zijn Nexuz Health-systeem uitrolt bij andere ziekenhuizen, of het UZ Brussel dat zijn klinisch informatiesysteem ter commercialisatie verkocht heeft aan Partezis. "Op die manier heb je natuurlijk vers geld om te investeren in iets nieuws. Maar ik zie er niet echt veel waarde in om oude technologie van ons bij andere ziekenhuizen te plaatsen. En wat geïmplementeerd is bij zo'n grote instelling als de onze is niet altijd even geschikt voor kleinere ziekenhuizen." Daarom gooit Sijnave het over een andere boeg: hij wil de aanbesteding voor een nieuw EPD samen voeren met een aantal andere geïnteresseerde ziekenhuizen. Binnen de vzw Cozo, het 'Collaboratief Zorgplatform' dat precies opgericht is om meer samenwerking te creëren tussen ziekenhuizen, vond Sijnave al wat gelijkgestemden. "We zouden dat beter wat vaker doen. Het kan natuurlijk niet voor alles, maar wel voor heel wat dingen. Iedereen heeft een bepaalde basisfunctionaliteit nodig, zoals pc's of een medisch dossier. Dan kan je nog altijd wat 'flavours' toevoegen." De 'request for information' is voorzien voor eind dit jaar en de gunning tegen eind volgend jaar, zodat de implementatie tegen 2014 kan starten.