Als de Europese ontwerpverordening over privacy effectief wet wordt, kan het tot een handelsoorlog met de Verenigde Staten komen, zegt John Rodgers, economisch adviseur van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij deed zijn uitspraken op een conferentie in Berlijn over Europese databescherming .

Vooral het idee om gebruikers het recht te geven om digitaal vergeten te worden, vinden de Amerikanen een probleem. Bedrijven zouden op eenvoudig verzoek en "onverwijld" alle gegevens van een Europese burger uit hun databases moeten verwijderen. Er zouden wel uitzonderingen komen voor data die vallen onder de vrijheid van meningsuiting of waarvan het openbaar belang kan worden aangetoond. Volgens John Rodgers is het digitale vergeetrecht technisch onuitvoerbaar "in deze geglobaliseerde wereld". "Het zou tot enorme problemen leiden voor alle bedrijven," aldus Rodgers.

Eerder sprak ook Belgisch topambtenaar Frank Robben, administrateur-generaal van de Kruispuntbank voor Sociale Zekerheid, zijn bedenkingen uit bij de efficiëntie van die Europese ontwerpverordening over privacy.

Volgens Martin Selmayr, kabinetschef van EU-Justitie Commissaris Viviane Reding, bevat de ontwerpverordening over privacy geen absoluut digitaal vergeetrecht. Het gaat om een contract tussen aanbieder en gebruiker waarbij de aanbieder de data van de gebruiker "terug moet geven" als die laatste daar om verzoekt.

Als de Europese ontwerpverordening over privacy effectief wet wordt, kan het tot een handelsoorlog met de Verenigde Staten komen, zegt John Rodgers, economisch adviseur van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij deed zijn uitspraken op een conferentie in Berlijn over Europese databescherming . Vooral het idee om gebruikers het recht te geven om digitaal vergeten te worden, vinden de Amerikanen een probleem. Bedrijven zouden op eenvoudig verzoek en "onverwijld" alle gegevens van een Europese burger uit hun databases moeten verwijderen. Er zouden wel uitzonderingen komen voor data die vallen onder de vrijheid van meningsuiting of waarvan het openbaar belang kan worden aangetoond. Volgens John Rodgers is het digitale vergeetrecht technisch onuitvoerbaar "in deze geglobaliseerde wereld". "Het zou tot enorme problemen leiden voor alle bedrijven," aldus Rodgers. Eerder sprak ook Belgisch topambtenaar Frank Robben, administrateur-generaal van de Kruispuntbank voor Sociale Zekerheid, zijn bedenkingen uit bij de efficiëntie van die Europese ontwerpverordening over privacy. Volgens Martin Selmayr, kabinetschef van EU-Justitie Commissaris Viviane Reding, bevat de ontwerpverordening over privacy geen absoluut digitaal vergeetrecht. Het gaat om een contract tussen aanbieder en gebruiker waarbij de aanbieder de data van de gebruiker "terug moet geven" als die laatste daar om verzoekt.