Ok, stel je drie filmzalen voor, tsjokvol met ontwikkelaars, 's ochtends vroeg, haast op hun nuchtere maag... met vooraan Joshua Bloch, Java-breinkraker 'par excellence'. Het is wellicht een 'masterclass' op de grootst mogelijk indenkbare schaal! Meteen besef je ook dat zelfs in een programmeertaal je zowel een plat als elegant taalgebruik kan hebben. Bij Bloch moet je niet voor het eerste wezen.

Het tweede deel van de keynote was een mooi bewijs dat Java zeker nog geen verkalkte omgeving is. Niet alleen kwam gisteren JavaFX aan de bak, vandaag werd de oorspronkelijke presentatie door Mark Reinhold, principal engineer voor Java SE en OpenJDK, overboord gegooid om het over 'Project Jigsaw' te hebben. Dat project voorziet een fundamentele aanpak om de grote en "amorfe" massa code die de Java omgeving vormt te 'modularizeren'. De voordelen moeten zich laten voelen in de footprint in systemen, snelheid van opstarten, de mogelijkheid om specifieke profielen te creëren en zelfs - een persoonlijke opmerking van Reinhold - de mogelijkheid om een nieuwe en verbeterde (en allicht op een aantal punten 'geforkte') Java-omgeving mogelijk te maken. Waarbij de intelligentie die in het modulair systeem zit ingebakken toch een goednabuurschap tussen de dat alles moet mogelijk maken.

- Java is breedsprakeriger dan Python (zoals hij aantoonde met het klassieke 'hello, world' voorbeeld).Over Java SE 7- Nee, geen 'closures' in SE7 (hoewel dat nu weer geen verrassing is).- Ja, we gaan nauw samenwerken met het OSGI consortium (dat al lang aan een modulesysteem werkt, en waarover in de Java-wereld behoorlijk werd gediscussieerd).- Er komt in de VM rechsttreekse ondersteuning van dynamische talen, de JSR 292.- De JSR296 zal het gebruik van het Swing application framewordk makkelijker maken. Het betekent ook dat we niet denken dat alle client applicaties nu in JavaFX moeten.- Ja, SE 7 zal zo open mogelijk worden ontwikkeld.

Ok, stel je drie filmzalen voor, tsjokvol met ontwikkelaars, 's ochtends vroeg, haast op hun nuchtere maag... met vooraan Joshua Bloch, Java-breinkraker 'par excellence'. Het is wellicht een 'masterclass' op de grootst mogelijk indenkbare schaal! Meteen besef je ook dat zelfs in een programmeertaal je zowel een plat als elegant taalgebruik kan hebben. Bij Bloch moet je niet voor het eerste wezen. Het tweede deel van de keynote was een mooi bewijs dat Java zeker nog geen verkalkte omgeving is. Niet alleen kwam gisteren JavaFX aan de bak, vandaag werd de oorspronkelijke presentatie door Mark Reinhold, principal engineer voor Java SE en OpenJDK, overboord gegooid om het over 'Project Jigsaw' te hebben. Dat project voorziet een fundamentele aanpak om de grote en "amorfe" massa code die de Java omgeving vormt te 'modularizeren'. De voordelen moeten zich laten voelen in de footprint in systemen, snelheid van opstarten, de mogelijkheid om specifieke profielen te creëren en zelfs - een persoonlijke opmerking van Reinhold - de mogelijkheid om een nieuwe en verbeterde (en allicht op een aantal punten 'geforkte') Java-omgeving mogelijk te maken. Waarbij de intelligentie die in het modulair systeem zit ingebakken toch een goednabuurschap tussen de dat alles moet mogelijk maken. - Java is breedsprakeriger dan Python (zoals hij aantoonde met het klassieke 'hello, world' voorbeeld).Over Java SE 7- Nee, geen 'closures' in SE7 (hoewel dat nu weer geen verrassing is).- Ja, we gaan nauw samenwerken met het OSGI consortium (dat al lang aan een modulesysteem werkt, en waarover in de Java-wereld behoorlijk werd gediscussieerd).- Er komt in de VM rechsttreekse ondersteuning van dynamische talen, de JSR 292.- De JSR296 zal het gebruik van het Swing application framewordk makkelijker maken. Het betekent ook dat we niet denken dat alle client applicaties nu in JavaFX moeten.- Ja, SE 7 zal zo open mogelijk worden ontwikkeld.