Van zaaghorloge tot onzichtbare auto: Dit zijn de beste gadgets van James Bond

Van zaaghorloge tot onzichtbare auto: Dit zijn de beste gadgets van James Bond
De auto's uit de James Bond-reeks zijn natuurlijk fantastisch en keer op keer een hoogtepunt. Die uit Die Another Day is misschien wel de kers op de taart. De Aston Martin Vanquish wordt door niet voor niets de Aston Martin Vanish genoemd. De auto kan namelijk onzichtbaar worden. Door kleine cameraatjes die de andere kant van de auto reflecteren, lijkt het alsof je er doorheen kijkt. © .

(WK)

Zaaghorloge, Live and Let Die (1973) © .

James Bond draagt altijd een horloge. Niet vreemd, want het is het perfecte accessoire om een gadget in te verbergen. Bond gebruikte zijn horloge weleens als laser, als communicatiemiddel of als explosief, maar in Live and Let Die was zijn uurwerk ook voorzien van een zaag, wat zeer goed uitkomt wanneer je vastgebonden wordt. Ook zit er een sterke magneet in, die een kogel kan afstoppen. En bovenal: met het horloge kan de rits van een vrouwenjurk geopend worden.

Lotus onderzeeër, The Spy Who Loved Me (1977) © .

In 1977 was de Lotus Esprit een echte supercar, maar in de Bondfilm van dat jaar gingen de makers nog een stap verder. Wanneer Bond het water inrijdt, verandert de wagen in een onderzeeër, die met een torpedo een helikopter uit de lucht schiet.

Een explosief sigarettenpakje, Licence to Kill (1989) © .

In Licence to Kill moet James Bond een feestje zien binnen te komen met het explosief C4 en een ontsteker. Maar aangezien een man in galakleding met explosieven bij zich alle alarmbellen doet rinkelen, stopte hij de ontsteker in een pakje sigaretten.

De Wallis WA-116 Agile (of Little Nellie), You Only Live Twice (1967) © .

Little Nellie is een autogiro: een soort klein helikoptertje, met geweren, raketten, luchtmijnen en een vlammenwerper op de achterzijde die gebruik maakt van infraroodstraling. Het is de perfecte Bondgadget, waarmee vier helikopters uitgeschakeld kunnen worden.

Onzichtbare auto, Die Another Day (2002) © .

De auto's uit de James Bond-reeks spreken altijd tot de verbeelding. Die uit Die Another Day is misschien wel de kers op de taart. De Aston Martin Vanquish wordt door niet voor niets de Aston Martin Vanish genoemd. De auto kan namelijk onzichtbaar worden. Door kleine cameraatjes die de andere kant van de auto reflecteren, lijkt het alsof je er doorheen kijkt.

Ringcamera, A View to A Kill (1985) © .

Overal waar Bond komt, moet hij belangrijke documenten fotograferen. En met een grote spiegelreflexcamera valt hij nogal op. Om zijn identiteit geheim te houden, had Roger Moore daarom in A View to A Kill een camera in zijn ring verstopt. Dat is zelfs voor de huidige standaarden knap.

Meeuw-snorkelpak, Goldfinger (1964) © .

Naast hippe jaloersmakende gadgets heeft Bond ook eerder belachelijke attributen gehad. Wie verzint het om een snorkel te verbloemen met een nepmeeuwpak? In Goldfinger zie je in het begin enkel een meeuw drijven, maar later blijkt Sean Connery eronder te zitten. Na over een muur te zijn geklommen en een bewaker uitgeschakeld te hebben, komt er vervolgens ook nog eens een hagelwit kostuum onder het pak vandaan.

Krokodil-onderzeeër, Octopussy (1983) © .

Roger Moore pakte het iets stoerder aan dan Connery. Hij vermomde zich als een nepkrokodil.

Koffertje met munitie, From Russia With Love (1963) © .

In From Russia With Love krijgt Bond van Q een koffertje dat voorzien is van munitie, een wapen met infraroodvizier en een werpmes. Als verdedigingsmechanisme zit er traangas in, dat geactiveerd wordt wanneer de koffer verkeerd geopend wordt.