Op 1 juli verlagen de maximumtarieven voor roaming in de Europese Unie. Dat zijn de kosten die een operator zijn klanten aanrekent wanneer die het netwerk van een andere operator gebruiken voor mobiel telefoneren, sms'en of surfen. Die prijsverlaging wordt opgelegd door de Europese Commissie.

Vanaf 1 juli wordt de nieuwe regelgeving van Europa van kracht rond mobiele roamingtarieven. De titel van het persbericht dat het kabinet van eurocommissaris Neelie Kroes (verantwoordelijk voor de 'Digital Agenda') hierover verstuurde, spreekt trouwens boekdelen: 'Wave goodbye to mobile internet rip-offs'.

Het gaat om een prijsverlaging voor zowel telefonie, sms'en als mobiele data. In het buitenland zal mobiel internet in veel gevallen een pak goedkoper worden, want er komt voor het eerst een plafond op die tarieven: tot 0,70 euro (zonder btw) per megabyte. Om onaangename verrassingen ('bill shock' in het vakjargon) te vermijden, zal wie buiten de Europese Unie reist voortaan ook een waarschuwing krijgen van zodra het dataverbruik te hoog oploopt. Bijvoorbeeld vanaf 50 euro, of een andere afgesproken prijsgrens. Wie toch verder wil blijven surfen, zal dat dan uitdrukkelijk moeten bevestigen.

Op 1 juli verlagen de maximumtarieven voor roaming in de Europese Unie. Dat zijn de kosten die een operator zijn klanten aanrekent wanneer die het netwerk van een andere operator gebruiken voor mobiel telefoneren, sms'en of surfen. Die prijsverlaging wordt opgelegd door de Europese Commissie. Vanaf 1 juli wordt de nieuwe regelgeving van Europa van kracht rond mobiele roamingtarieven. De titel van het persbericht dat het kabinet van eurocommissaris Neelie Kroes (verantwoordelijk voor de 'Digital Agenda') hierover verstuurde, spreekt trouwens boekdelen: 'Wave goodbye to mobile internet rip-offs'. Het gaat om een prijsverlaging voor zowel telefonie, sms'en als mobiele data. In het buitenland zal mobiel internet in veel gevallen een pak goedkoper worden, want er komt voor het eerst een plafond op die tarieven: tot 0,70 euro (zonder btw) per megabyte. Om onaangename verrassingen ('bill shock' in het vakjargon) te vermijden, zal wie buiten de Europese Unie reist voortaan ook een waarschuwing krijgen van zodra het dataverbruik te hoog oploopt. Bijvoorbeeld vanaf 50 euro, of een andere afgesproken prijsgrens. Wie toch verder wil blijven surfen, zal dat dan uitdrukkelijk moeten bevestigen.