Vanaf januari tot 70 Mbps op Belgacom-netwerk

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Belgacom voert vanaf 1 januari de vectoring-technologie in. Dat wil zeggen dat de surfsnelheden opgetrokken kunnen worden tot maximaal 70 Mbps.

Ter gelegenheid van het Broadband World Forum in Amsterdam gunde Belgacom de Belgische pers een blik in de netwerk-roadmap voor de komende jaren. Op korte termijn wordt de vectoring-technologie van Alcatel-Lucent uitgerold in het netwerk. Vectoring is een technologie die via ruisonderdrukking een hoger snelheidsdebiet op het bestaande kopernetwerk toelaat.

In totaal gaat het om een netwerkinvestering van 150 miljoen. Aan de kant van de eindgebruiker moet een nieuwe modem geïnstalleerd worden (de BBox 3 die daarnaast onder meer ook snellere wifi-toegang in huis biedt) om van de hoogst mogelijke snelheden (50 tot 70 Mbps) te kunnen genieten. De bestaande BBox 2 modellen werden ondertussen al van nieuwe software voorzien om ervoor te zorgen dat ze op z’n minst overweg kunnen met vectoring. Dat was volgens Belgacom geen sinecure, maar de grote werkzaamheden volgen nog in de komende weken.

Dan moeten immers enkele tienduizenden ‘remote optical platforms’ – zeg maar de witte of grijze telefoonkasten in het straatbeeld – van nieuwe insteekkaarten worden voorzien. Belgacom plant die operaties telkens in de nacht te doen, want de hardware-aanpassing zorgt voor een korte downtime bij de klanten.

100 Mbps komt in zicht

“Uiteindelijk streven we naar een minimaal gegarandeerde downloadsnelheid van 30 Mbps voor alle klanten. Het merendeel willen we daarbij ook tot 50 à 70 Mbps bieden”, zegt netwerkverantwoordelijke Geert Standaert. Een klant zal dan in eerste instantie niet verder dan 400 meter van de dichstbijzijnde netwerkkast mogen wonen om van de maximale snelheid te genieten. In een tweede fase zou die afstand tot 700 meter opgetrokken worden. Op iets langere termijn komt ook de grens van 100 Mbps in zicht door vectoring vervolgens te combineren met het in huis ontwikkelde ‘dynamic line management’. Die technologie laat toe om het snelheidsprofiel van een vdsl-lijn te laten opschalen in functie van de prestaties van de afgelopen tien dagen.

Hoe de vectoring-producten precies in de markt gaan gezet worden, kon Belgacom nu echter nog niet kwijt.

Fiber als einddoel

Als het nog sneller moet, dan zal er naar glasvezel moeten gekeken worden. Ofwel door de glasvezel nog dichter bij de huizen te brengen, ofwel door voor een ‘fiber to the home’ model te kiezen waarbij de supersnelle glasvezelkamer rechtstreeks in de woonkamer binnen komt. Zo’n uitrol is economisch momenteel niet haalbaar, maar Belgacom is ondertussen wel twee nieuwe proefprojecten gestart. In nieuwe verkavelingen legt Belgacom glasvezel in plaats van koper. In Brecht en Bredene zijn vierhonderd woningen in principe aansluitbaar. Wie in het proefproject gestapt is, surft er momenteel aan 200 Mbps. “We hebben in het verleden al ftth-proefprojecten gedaan met partners zoals in Kortrijk, maar dit is een volledig eigen project waarbij we de klanten al onze services aanbieden over glasvezel, dus ook televisie”, zegt Standaert.

Het is meteen ook het eerste testproject van Belgacom met ondergrondse glasvezelkabels. Alle eerdere projecten werden uitgevoerd met kabels langs de gevels van de woningen.

35 miljoen besparen

Tot slot gaf Standaert ook aan dat de netwerken verder getransformeerd worden naar all-ip. “Onder meer in Knokke Zoute verloopt alles al over ip. Dit jaar hebben we al 400.000 lijnen gemigreerd. Tegen 2018 zal Belgacom geen enkele klassieke telefoonlijn meer hebben”, klinkt het. Dat wil zeggen dat de Siemens EWSD-switches en de Alcatel-Lucent PSTN-switches er uiteindelijk allemaal uit gaan. Dat moet ook fysieke ruimte opleveren, waardoor Belgacom nog meer gebouwen kan verkopen. Tegen 2020 moeten op die manier 30 gebouwen verkocht worden. Alles tesamen zou dat voor een kostenbesparing van 35 miljoen euro moeten zorgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content