Veiling 4G-licenties brengt 77,8 miljoen euro op

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Vier van de vijf bieders kregen een vergunning voor mobiele 4G-diensten toegewezen van het BIPT. Het gaat om Belgacom, KPN Group Belgium (Base), Mobistar en BUCD. Alles samen bracht de veiling 77,79 miljoen euro op. De drie bestaande Belgische operatoren hebben elk frequenties verworven in het FDD-spectrum. Via dat spectrum kunnen LTE-diensten aangeboden worden: supersnel mobiel internet. Belgacom koopt de licentie voor 20,2 miljoen, Mobistar betaalt 20 miljoen en KNP Group Belgium 15 miljoen. Vanaf juli volgend jaar kunnen zij LTE-diensten gaan aanbieden in ons land. De vierde 4G-licentie gaat naar het illustere BUCD: een bvba waarachter twee consultants schuil gaan en die werken voor rekening van een Aziatische speler. Wie dat precies is, wil regelgever BIPT niet kwijt.

Vier van de vijf bieders kregen een vergunning voor mobiele 4G-diensten toegewezen van het BIPT. Het gaat om Belgacom, KPN Group Belgium (Base), Mobistar en BUCD. Alles samen bracht de veiling 77,79 miljoen euro op.

De drie bestaande Belgische operatoren hebben elk frequenties verworven in het FDD-spectrum. Via dat spectrum kunnen LTE-diensten aangeboden worden: supersnel mobiel internet.

Belgacom koopt de licentie voor 20,2 miljoen, Mobistar betaalt 20 miljoen en KNP Group Belgium 15 miljoen. Vanaf juli volgend jaar kunnen zij LTE-diensten gaan aanbieden in ons land.

De vierde 4G-licentie gaat naar het illustere BUCD: een bvba waarachter twee consultants schuil gaan en die werken voor rekening van een Aziatische speler.

Wie dat precies is, wil regelgever BIPT niet kwijt. Maar ook Filip Buerms – een van de twee BUCD-consultants – wil geen extra informatie geven. “Ik en Jan Roex zijn niet langer aandeelhouders van BUCD. Het is niet aan ons om te communiceren voor welke Aziatisch bedrijf we de contacten met de Belgische markt verzorgd hebben”, klinkt het.

Chinezen introduceren wimax

In elk geval is ‘BUCD’ de enige speler die met het TDD-spectrum aan de slag gaat en daar 22 miljoen euro voor neerlegt. “Via dat spectrum kunnen wimax-diensten aangeboden worden”, zegt BIPT-woordvoerder Dirk Appelmans.

Ortwin De Vliegher, woordvoerder van het kabinet Van Quickenborne, weet zelfs dat in dit spectrum “uitsluitend wimax kan worden aangeboden. LTE-diensten zijn uitdrukkelijk uitgesloten van deze licentie” . Volgens het kabinet – dat zich overigens tevreden toont over het totaal opgehaalde bedrag – is het wel duidelijk dat er een sterke speler schuilt achter BUCD.

Zoals we eerder al schreven is Datang geïnteresseerd in de Belgische markt. Het bedrijf zou volgens onze bronnen zelfs een Europees hoofdkwartier willen uitbouwen in Wallonië. Topman Wang Jianzhou van China Mobile, zei in januari op het World Economic Forum in Davos nog dat hij de vraag van de Belgische vertegenwoordigers om te bieden op de Belgische 4G-licentie “zou bestuderen”. Het is nu afwachten wie er precies achter BUCD schuilt en of er alsnog een verrassing uit de bus komt.

De vijfde kandidaat, het Canadese Craig Wireless – en gespecialiseerd in wimax – haalde overigens geen 4G-frequenties binnen. Er werd niet bekend gemaakt of er al dan niet een bod uitgebracht werd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content