Net zoals met je mobiele operator zal je straks in één dag kunnen veranderen van vaste operator. Dat staat in het nieuwe pakket telecommaatregelen dat klaargestoomd wordt. Hopelijk nog voor regering lopende zaken.

Consumenten zullen voortaan ook hun mobiel, vast of internetabonnement na 6 maanden kosteloos kunnen opzeggen. Vaak worden vandaag contracten van 12 tot 24 maanden afgesloten met forse verbrekingsvergoedingen. Bij gesubsidieerde gsm-toestellen zal de restwaarde wel betaald moet worden. Een abonnement moet je voortaan ook kunnen opzeggen via e-mail. Er komt ook een sociaal tarief voor internet en wie te veel mobiel belt of surft krijgt nu ook in België net zoals in het buitenland een waarschuwings-sms als de factuur oploopt. En wie niet langer thuis opgebeld wil worden voor marketingacties kan zich inschrijven op de 'bel-me-niet-lijst'. Die zal beheerd worden door de Belgian Direct Marketing Association. Call centers zullen er rekening mee moeten houden.

Het nieuwe pakket telecommaatregelen wil dus vooral de consument beschermen. De Raad van State heeft echter ruim 80 bladzijden opmerkingen geformuleerd. Die moeten nu bijgewerkt worden op het kabinet van ict-minister Van Quickenborne. Daar hoopt men ook dat de telecommaatregelen nog goedgekeurd kunnen worden door de huidige regering van lopende zaken. Anders dreigt één en ander opnieuw op de lange baan geschoven te worden.

Net zoals met je mobiele operator zal je straks in één dag kunnen veranderen van vaste operator. Dat staat in het nieuwe pakket telecommaatregelen dat klaargestoomd wordt. Hopelijk nog voor regering lopende zaken. Consumenten zullen voortaan ook hun mobiel, vast of internetabonnement na 6 maanden kosteloos kunnen opzeggen. Vaak worden vandaag contracten van 12 tot 24 maanden afgesloten met forse verbrekingsvergoedingen. Bij gesubsidieerde gsm-toestellen zal de restwaarde wel betaald moet worden. Een abonnement moet je voortaan ook kunnen opzeggen via e-mail. Er komt ook een sociaal tarief voor internet en wie te veel mobiel belt of surft krijgt nu ook in België net zoals in het buitenland een waarschuwings-sms als de factuur oploopt. En wie niet langer thuis opgebeld wil worden voor marketingacties kan zich inschrijven op de 'bel-me-niet-lijst'. Die zal beheerd worden door de Belgian Direct Marketing Association. Call centers zullen er rekening mee moeten houden. Het nieuwe pakket telecommaatregelen wil dus vooral de consument beschermen. De Raad van State heeft echter ruim 80 bladzijden opmerkingen geformuleerd. Die moeten nu bijgewerkt worden op het kabinet van ict-minister Van Quickenborne. Daar hoopt men ook dat de telecommaatregelen nog goedgekeurd kunnen worden door de huidige regering van lopende zaken. Anders dreigt één en ander opnieuw op de lange baan geschoven te worden.