De advocaat-generaal van het Europees Hof voor Justitie stelt dat het verbod op koppelverkoop in ons land in strijd is met de Europese regels.

Minister van Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne lijkt zijn slag stilaan thuis te halen. Sinds zijn aantreden strijdt hij tegen het verbod op koppelverkoop in België. Dat kwam een tijd geleden opnieuw in de schijnwerpers te staan, naar aanleiding van de lancering van de nieuwste Apple iPhone in ons land.

Nu heeft de advocaat-generaal van het Europees Hof voor Justitie gezegd zowel in strijd is met de richtlijn over oneerlijke handelspraktijken als met de vrijheid van dienstverrichting. Een principieel verbod op gezamenlijke aanbiedingen gaat volgens Trstenjak veel verder dan wat noodzakelijk is om de consumenten te beschermen. De aanleiding voor het advies zijn twee Belgische rechtszaken rond koppelverkoop.

Van Quickenborne reageert tevreden in een officiële mededeling. "Het verbod op de koppelverkoop is slecht voor de koopkracht van de mensen", klinkt het. "Door het verbod op de koppelverkoop betalen Belgische consumenten teveel voor producten en diensten." Hij haalt onder meer het voorbeeld aan van pc's en gsm's. "Een pc mag niet samen worden verkocht met een internetabonnement waardoor slechts 65 procent van de gezinnen in België een pc hebben tegenover 85 procent van de gezinnen in Nederland waar koppelverkoop wel is toegelaten. Gsm-toestellen zijn in België ook duurder dan in Nederland en Frankrijk waar ze met een telefoonabonnement kunnen worden aangeboden."

De conclusie van de advocaat-generaal is niet bindend, maar in de meeste gevallen houdt het Hof van Justitie rekening met het advies. De uitspraak van het Hof wordt binnen enkele maanden verwacht.

De advocaat-generaal van het Europees Hof voor Justitie stelt dat het verbod op koppelverkoop in ons land in strijd is met de Europese regels. Minister van Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne lijkt zijn slag stilaan thuis te halen. Sinds zijn aantreden strijdt hij tegen het verbod op koppelverkoop in België. Dat kwam een tijd geleden opnieuw in de schijnwerpers te staan, naar aanleiding van de lancering van de nieuwste Apple iPhone in ons land. Nu heeft de advocaat-generaal van het Europees Hof voor Justitie gezegd zowel in strijd is met de richtlijn over oneerlijke handelspraktijken als met de vrijheid van dienstverrichting. Een principieel verbod op gezamenlijke aanbiedingen gaat volgens Trstenjak veel verder dan wat noodzakelijk is om de consumenten te beschermen. De aanleiding voor het advies zijn twee Belgische rechtszaken rond koppelverkoop. Van Quickenborne reageert tevreden in een officiële mededeling. "Het verbod op de koppelverkoop is slecht voor de koopkracht van de mensen", klinkt het. "Door het verbod op de koppelverkoop betalen Belgische consumenten teveel voor producten en diensten." Hij haalt onder meer het voorbeeld aan van pc's en gsm's. "Een pc mag niet samen worden verkocht met een internetabonnement waardoor slechts 65 procent van de gezinnen in België een pc hebben tegenover 85 procent van de gezinnen in Nederland waar koppelverkoop wel is toegelaten. Gsm-toestellen zijn in België ook duurder dan in Nederland en Frankrijk waar ze met een telefoonabonnement kunnen worden aangeboden." De conclusie van de advocaat-generaal is niet bindend, maar in de meeste gevallen houdt het Hof van Justitie rekening met het advies. De uitspraak van het Hof wordt binnen enkele maanden verwacht.