22 miljoen mails uit de ambtstijd van de vorige Amerikaanse president George W. Bush golden als verdwenen, maar zijn nu opnieuw opgedoken. Computertechnici brachten het elektronische briefverkeer in veiligheid, nadat twee Amerikaanse organisaties in 2007 de regering hadden aangeklaagd na berichten over spoorloos verdwenen mails.

De regering-Bush, die sowieso al met een schandaalimago in de geschiedenisboeken is beland, krijgt opnieuw de wind van voren van burgerrechtenactivisten en onderzoekers. Zij zou geen bruikbaar systeem gehad hebben voor het opslaan van gegevens, het probleem met opzet ontkend hebben en de publieke opinie zelfs belogen hebben.

"Wij hebben ons best gedaan om zoveel mogelijk mails op noodgeheugens te vinden of te reconstrueren", aldus Kristen Lejnieks van het Nationale Veiligheidsarchief van de George Washington Universiteit, dat een van de twee klagers was. De regering is bij wet verplicht e-mails op te slaan. "Het Witte Huis onder Bush heeft tekort geschoten om de verdwenen mails terug te krijgen en heeft bewust een kapot systeem voor het bewaren van elektronische gegevens gebruikt", zegt Melanie Sloan van de groepering Citizens for Responsibility and Ethics in Washington (CREW), de andere klager.

Volgens haar heeft de regering-Bush "gelogen", toen ze beweerde dat er geen mailverkeer verloren was gegaan. Documenten tonen nu dat het Witte Huis indertijd "het probleem met opzet heeft ontkend en toeliet dat het erger werd", luidt het. De regering-Obama krijgt lof voor haar inspanningen om orde te scheppen in de chaos aan gegevens van de vorige regering. Er wordt echter maar 94 dagen aan mailverkeer uit de bewuste periode opnieuw geïnstalleerd. Voor meer ontbreekt het geld. Een exact beeld van wat er met de verdwenen mails gebeurde, zal dus nooit voorhanden zijn.

Bron: Belga

22 miljoen mails uit de ambtstijd van de vorige Amerikaanse president George W. Bush golden als verdwenen, maar zijn nu opnieuw opgedoken. Computertechnici brachten het elektronische briefverkeer in veiligheid, nadat twee Amerikaanse organisaties in 2007 de regering hadden aangeklaagd na berichten over spoorloos verdwenen mails. De regering-Bush, die sowieso al met een schandaalimago in de geschiedenisboeken is beland, krijgt opnieuw de wind van voren van burgerrechtenactivisten en onderzoekers. Zij zou geen bruikbaar systeem gehad hebben voor het opslaan van gegevens, het probleem met opzet ontkend hebben en de publieke opinie zelfs belogen hebben. "Wij hebben ons best gedaan om zoveel mogelijk mails op noodgeheugens te vinden of te reconstrueren", aldus Kristen Lejnieks van het Nationale Veiligheidsarchief van de George Washington Universiteit, dat een van de twee klagers was. De regering is bij wet verplicht e-mails op te slaan. "Het Witte Huis onder Bush heeft tekort geschoten om de verdwenen mails terug te krijgen en heeft bewust een kapot systeem voor het bewaren van elektronische gegevens gebruikt", zegt Melanie Sloan van de groepering Citizens for Responsibility and Ethics in Washington (CREW), de andere klager. Volgens haar heeft de regering-Bush "gelogen", toen ze beweerde dat er geen mailverkeer verloren was gegaan. Documenten tonen nu dat het Witte Huis indertijd "het probleem met opzet heeft ontkend en toeliet dat het erger werd", luidt het. De regering-Obama krijgt lof voor haar inspanningen om orde te scheppen in de chaos aan gegevens van de vorige regering. Er wordt echter maar 94 dagen aan mailverkeer uit de bewuste periode opnieuw geïnstalleerd. Voor meer ontbreekt het geld. Een exact beeld van wat er met de verdwenen mails gebeurde, zal dus nooit voorhanden zijn. Bron: Belga