Acht robotteams van universiteiten en bedrijven strijden in Hoengseong, op een uurtje van Pyeongchang, voor een prijs van tienduizend dollar. De opdracht: een robot van een tachtig meter lange piste laten skiën en daarbij de rode en blauwe vlaggen ontwijken.

Tachtig meter lijkt niet meteen een afstand van Olympisch kaliber. Toch was de afdaling geen sinecure. Het koude weer heeft zijn invloed op de wendbaarheid en ook de robots zelf kregen voorwaarden opgelegd.

Zo mogen deelnemende robots niet kleiner zijn dan 50 centimeter, wat invloed heeft op hun zwaartepunt. Ze moesten ook over scharnieren beschikken die vergelijkbaar zijn met de gewrichten in onze ellebogen en knieën.

De wedstrijd werd gewonnen door Taekwon V van MiniRobot Corp, met zijn (of haar?) 75 centimeter de kleinste robot van de wedstrijd. In totaal beschikt Taekwon V over 21 motoren om de bewegingen op elkaar af te stemmen. Camera's en sensoren detecteerden de vlaggen die het moest vermijden.

Skiën is overigens niet de enige discipline waar robots hun intrede doen. Zo organiseert Japan al jaren een RoboCup . Daar is de ambitie om tegen 2050 robots te hebben die de menselijke wereldkampioen voetbal kunnen verslaan.

Robot Rudolf in actie tijdens de Ski Robot Challenge in Hoenseong , REUTERS
Robot Rudolf in actie tijdens de Ski Robot Challenge in Hoenseong © REUTERS
Acht robotteams van universiteiten en bedrijven strijden in Hoengseong, op een uurtje van Pyeongchang, voor een prijs van tienduizend dollar. De opdracht: een robot van een tachtig meter lange piste laten skiën en daarbij de rode en blauwe vlaggen ontwijken.Tachtig meter lijkt niet meteen een afstand van Olympisch kaliber. Toch was de afdaling geen sinecure. Het koude weer heeft zijn invloed op de wendbaarheid en ook de robots zelf kregen voorwaarden opgelegd.Zo mogen deelnemende robots niet kleiner zijn dan 50 centimeter, wat invloed heeft op hun zwaartepunt. Ze moesten ook over scharnieren beschikken die vergelijkbaar zijn met de gewrichten in onze ellebogen en knieën.De wedstrijd werd gewonnen door Taekwon V van MiniRobot Corp, met zijn (of haar?) 75 centimeter de kleinste robot van de wedstrijd. In totaal beschikt Taekwon V over 21 motoren om de bewegingen op elkaar af te stemmen. Camera's en sensoren detecteerden de vlaggen die het moest vermijden.Skiën is overigens niet de enige discipline waar robots hun intrede doen. Zo organiseert Japan al jaren een RoboCup . Daar is de ambitie om tegen 2050 robots te hebben die de menselijke wereldkampioen voetbal kunnen verslaan.