Verhofstadt schrijft Zuckerberg aan over Hongaarse ‘fake news video’

Eerder dit jaar ondervroeg Guy Verhofstadt Facebook-baas Mark Zuckerberg in het Europees parlement © Europese Unie

Oud-premier Guy Verhofstadt heeft in een brief aan Facebook-ceo Mark Zuckerberg gevraagd om een door de Hongaarse overheid gesponsorde “fake news video” te verwijderen van de sociale netwerksite. “De ongecontroleerde verspreiding van doelgerichte propaganda als deze op Facebook is onze democratieën en samenlevingen aan het vernietigen”, waarschuwt hij.

Verhofstadt wordt opgevoerd in een filmpje over migratie. “We hebben migratie nodig”, zo wordt de liberale fractieleider in het Europees Parlement geciteerd. Maar het fragment maakt deel uit van een langere quote uit een interview uit 2014, waarin Verhofstadt zegt: “we hebben migratie nodig, maar legale migratie. Momenteel hebben we het tegendeel. We hebben illegale migratie en mensensmokkel”.

Volgens Verhofstadt is de video, die is gedeeld door de kanalen van de Hongaarse overheid, duidelijk verspreid met de bedoeling om “mensen te misleiden in een poging om shares, likes en clicks aan te moedigen”. Bovendien is de content volgens de oud-premier niet enkel “misleidend”, maar ook “gemaakt met de bedoeling om aan te zetten tot haat tegen migranten”. Na de quote van Verhofstadt wordt in de video een link gelegd met terreuraanslagen en toenemende criminaliteit in Europa.

Verhofstadt vraagt niet enkel de verwijdering van de video, die reeds sinds oktober op Facebook circuleert en al door drie miljoen mensen zou gezien zijn. Hij dringt er bij Zuckerberg ook op aan dat elke Facebookgebruiker die de video heeft gezien een clip zou ontvangen waarin televisiestation Euronews uit de doeken doet hoe de vork precies in de steel zat. Het moet garanderen dat de Facebookgebruikers “op evenwichtige en feitelijke wijze” geïnformeerd worden.

Partner Content