Het verkeer van Belgische internetgebruikers naar websites en onlinediensten die boeken, muziek, films, tv-programma's en games illegaal aanbieden, is het voorbije jaar met 25 procent gedaald. Dat melden de FOD Economie en de Belgian Anti-Piracy Federation (BAF), die beweren dat dit het resultaat is van hun samenwerkingsakkoord van oktober 2012.

Sinds een jaar gaat de economische inspectie op aangeven van de BAF, die het aanbod aan online media in België monitort, op zoek naar internetpiraten in België. Daardoor werden de activiteiten stopgezet van enkele grote aanbieders van illegale media en vindt de internetgebruiker moeilijker zijn keuze illegaal online terug.

Het resultaat is volgens de BAF en de FOD Economie dat het internetverkeer naar websites en online diensten met illegale inhoud met 25 procent daalde: van 8,6 miljoen "visits" naar 6,5 miljoen. Bovendien verschoof het bezoek van illegale naar legale websites.

Bij de start van het samenwerkingsakkoord in oktober 2012 ging nog 45 procent van het Belgische internetverkeer naar frauduleuze sites, tegenover 55 procent naar legale sites. Een jaar later, in september 2013 is de verhouding gewijzigd: 39 procent naar illegale entertainmentsites, 61

procent naar legale.

Het moet wel gezegd dat het normaal is dat geblokkeerde websites op termijn minder bezocht worden, en dat er al helemaal een foutief beeld ontstaat als internetgebruikers via een andere url naar de sites in kwestie surfen. (Belga/MI/PVL)

Het verkeer van Belgische internetgebruikers naar websites en onlinediensten die boeken, muziek, films, tv-programma's en games illegaal aanbieden, is het voorbije jaar met 25 procent gedaald. Dat melden de FOD Economie en de Belgian Anti-Piracy Federation (BAF), die beweren dat dit het resultaat is van hun samenwerkingsakkoord van oktober 2012. Sinds een jaar gaat de economische inspectie op aangeven van de BAF, die het aanbod aan online media in België monitort, op zoek naar internetpiraten in België. Daardoor werden de activiteiten stopgezet van enkele grote aanbieders van illegale media en vindt de internetgebruiker moeilijker zijn keuze illegaal online terug. Het resultaat is volgens de BAF en de FOD Economie dat het internetverkeer naar websites en online diensten met illegale inhoud met 25 procent daalde: van 8,6 miljoen "visits" naar 6,5 miljoen. Bovendien verschoof het bezoek van illegale naar legale websites. Bij de start van het samenwerkingsakkoord in oktober 2012 ging nog 45 procent van het Belgische internetverkeer naar frauduleuze sites, tegenover 55 procent naar legale sites. Een jaar later, in september 2013 is de verhouding gewijzigd: 39 procent naar illegale entertainmentsites, 61 procent naar legale. Het moet wel gezegd dat het normaal is dat geblokkeerde websites op termijn minder bezocht worden, en dat er al helemaal een foutief beeld ontstaat als internetgebruikers via een andere url naar de sites in kwestie surfen. (Belga/MI/PVL)