Onderzoeksbureau Gartner voorspelt dat in 2009 de wereldwijde verkoop van gsm's voor het eerst zal dalen.

De verkoop van mobiele telefoons wereldwijd is in het derde trimester met slechts 6 procent toegenomen. In totaal gingen er 309 miljoen stuks over de toonbank. In dezelfde periode vorig jaar was er nog sprake van een stijging met 16 procent, blijkt uit cijfers van Gartner.

De cijfers bevestigen [eerdere onderzoeken], studies en [voorspellingen] die stellen dat de gsm-markt aan een afkoeling toe is. Gartner gaat echter nog een stap verder: voor 2009 verwacht het zelfs een daling. Dat zou meteen de allereerste keer zijn sinds de uitvinding van de gsm.

De afgelopen tien jaar was de gsm-markt keer op keer goed voor indrukwekkende groeicijfers. Nu de in augustus vooropgestelde groei voor 2008 van 10,6 procent, teruggebracht is tot 8 procent, lijken we inderdaad naar een keerpunt toe te gaan.

Analist Carolina Milanesi ziet een combinatie van verschillende oorzaken. Uiteraard is de economische crisis nooit veraf, maar ook de beperkte beschikbaarheid van bepaalde modellen en het gebrek aan innovatieve, aantrekkelijke producten spelen een rol in de groeivertraging. Milanesi verwacht op korte termijn zeker geen beterschap en denkt dat dit in 2009 zelfs zal resulteren in een lichte verkoopdaling.

Onderzoeksbureau Gartner voorspelt dat in 2009 de wereldwijde verkoop van gsm's voor het eerst zal dalen. De verkoop van mobiele telefoons wereldwijd is in het derde trimester met slechts 6 procent toegenomen. In totaal gingen er 309 miljoen stuks over de toonbank. In dezelfde periode vorig jaar was er nog sprake van een stijging met 16 procent, blijkt uit cijfers van Gartner. De cijfers bevestigen [eerdere onderzoeken], studies en [voorspellingen] die stellen dat de gsm-markt aan een afkoeling toe is. Gartner gaat echter nog een stap verder: voor 2009 verwacht het zelfs een daling. Dat zou meteen de allereerste keer zijn sinds de uitvinding van de gsm. De afgelopen tien jaar was de gsm-markt keer op keer goed voor indrukwekkende groeicijfers. Nu de in augustus vooropgestelde groei voor 2008 van 10,6 procent, teruggebracht is tot 8 procent, lijken we inderdaad naar een keerpunt toe te gaan. Analist Carolina Milanesi ziet een combinatie van verschillende oorzaken. Uiteraard is de economische crisis nooit veraf, maar ook de beperkte beschikbaarheid van bepaalde modellen en het gebrek aan innovatieve, aantrekkelijke producten spelen een rol in de groeivertraging. Milanesi verwacht op korte termijn zeker geen beterschap en denkt dat dit in 2009 zelfs zal resulteren in een lichte verkoopdaling.