De verkoop van mobiele toestellen zal in de komende vijf jaar verdubbelen. Dat stelt het Amerikaanse onderzoeksbureau ABI Research. Tegelijk zal er een verschuiving plaatsvinden van klassieke mobieltjes naar andere soorten portables.

In 2009 zullen er ongeveer 1,2 miljard mobiele toestellen van eigenaar verwisseld zijn. Tegen 2014 zou dat cijfer volgens ABI Research opgelopen moeten zijn tot 2,25 miljard per jaar.

"Tot op vandaag waren vooral mobiele telefoons populair", aldus Michael Morgen van ABI, "maar de verkoop van andere draagbare toestellen, zoals netbooks, smartphones en 3G modems, zit flink in de lift. Terwijl de vraag naar mobieltjes stagneert."

De onderzoekers verwachten dat de verkoop van klassieke gsm's jaarlijks nog met vier procent kan stijgen (na een daling vorig jaar), terwijl de verkoop van 3G modems met 40 procent zou toenemen, en die van ultramobiele toestellen zelfs met gemiddeld 67 procent.

Morgan ziet in één adem een rist nieuwe inkomstenbronnen opduiken voor de uitbaters van mobiele netwerken. De technologie bestaat al, enkel de bedrijfsmodellen moeten nog worden aangepast.

Fabrikanten van mobieltjes zullen hun toevlucht moeten zoeken tot de onderkant van de markt, terwijl leveranciers van netbooks en 'mobile internet devices' hun waardeproposities beter moeten definiëren.

De verkoop van mobiele toestellen zal in de komende vijf jaar verdubbelen. Dat stelt het Amerikaanse onderzoeksbureau ABI Research. Tegelijk zal er een verschuiving plaatsvinden van klassieke mobieltjes naar andere soorten portables. In 2009 zullen er ongeveer 1,2 miljard mobiele toestellen van eigenaar verwisseld zijn. Tegen 2014 zou dat cijfer volgens ABI Research opgelopen moeten zijn tot 2,25 miljard per jaar. "Tot op vandaag waren vooral mobiele telefoons populair", aldus Michael Morgen van ABI, "maar de verkoop van andere draagbare toestellen, zoals netbooks, smartphones en 3G modems, zit flink in de lift. Terwijl de vraag naar mobieltjes stagneert." De onderzoekers verwachten dat de verkoop van klassieke gsm's jaarlijks nog met vier procent kan stijgen (na een daling vorig jaar), terwijl de verkoop van 3G modems met 40 procent zou toenemen, en die van ultramobiele toestellen zelfs met gemiddeld 67 procent. Morgan ziet in één adem een rist nieuwe inkomstenbronnen opduiken voor de uitbaters van mobiele netwerken. De technologie bestaat al, enkel de bedrijfsmodellen moeten nog worden aangepast. Fabrikanten van mobieltjes zullen hun toevlucht moeten zoeken tot de onderkant van de markt, terwijl leveranciers van netbooks en 'mobile internet devices' hun waardeproposities beter moeten definiëren.