De verkoop van iPhones zakte in de afgelopen drie maanden weliswaar van 48 miljoen een jaar eerder naar 40 miljoen, maar dat was in de krimpende smartphonemarkt iets meer dan verwacht. Dat was voor een belangrijk deel te danken aan de nieuwe relatief goedkope iPhone SE.

Apple is momenteel op zoek naar een manier om het succes van de iPhone te evenaren, die vele jaren goed was voor het grootste deel van de omzet en winst. Dat is nodig omdat het niet zijn enige topproduct is dat terrein verliest.

De omzet van Macs zwakte met 13 procent af en Apple maakte geen specifieke cijfers bekend voor de Apple Watch, maar de productgroep waar de smartwatch onder valt genereerde 16 procent minder omzet. Sinds de lancering van het horloge in april 2015 is er nog geen nieuw model verschenen.

De totale omzet liep terug van 49,6 miljard dollar naar 42,4 miljard dollar. De nettowinst zakte van 10,7 miljard naar 7,8 miljard dollar. Voor het lopende kwartaal, waarin de nieuwe iPhone wordt uitgebracht, verwacht Apple een omzet van 45,5 miljard tot 47,5 miljard dollar. Dat is meer dat waar marktkenners door de bank genomen op rekenden.

Financieel topman Luca Maestri zei in een toelichting op de cijfers dat het dieptepunt achter de rug lijkt te liggen. 'Het juni-kwartaal was beter dan we negentig dagen geleden hadden gedacht. Het voorgaande kwartaal lijkt nu het dieptepunt te zijn geweest.'

(ANP/Belga/WK)

De verkoop van iPhones zakte in de afgelopen drie maanden weliswaar van 48 miljoen een jaar eerder naar 40 miljoen, maar dat was in de krimpende smartphonemarkt iets meer dan verwacht. Dat was voor een belangrijk deel te danken aan de nieuwe relatief goedkope iPhone SE.Apple is momenteel op zoek naar een manier om het succes van de iPhone te evenaren, die vele jaren goed was voor het grootste deel van de omzet en winst. Dat is nodig omdat het niet zijn enige topproduct is dat terrein verliest.De omzet van Macs zwakte met 13 procent af en Apple maakte geen specifieke cijfers bekend voor de Apple Watch, maar de productgroep waar de smartwatch onder valt genereerde 16 procent minder omzet. Sinds de lancering van het horloge in april 2015 is er nog geen nieuw model verschenen.De totale omzet liep terug van 49,6 miljard dollar naar 42,4 miljard dollar. De nettowinst zakte van 10,7 miljard naar 7,8 miljard dollar. Voor het lopende kwartaal, waarin de nieuwe iPhone wordt uitgebracht, verwacht Apple een omzet van 45,5 miljard tot 47,5 miljard dollar. Dat is meer dat waar marktkenners door de bank genomen op rekenden.Financieel topman Luca Maestri zei in een toelichting op de cijfers dat het dieptepunt achter de rug lijkt te liggen. 'Het juni-kwartaal was beter dan we negentig dagen geleden hadden gedacht. Het voorgaande kwartaal lijkt nu het dieptepunt te zijn geweest.'(ANP/Belga/WK)