Draadloze communicatiespecialist Option heeft in het boekjaar 2008 een nettoverlies van 19 miljoen euro moeten slikken. Dat komt vooral door waardeverminderingen op voorraden en ontwikkelingsprojecten.

De omzet over 2008 van Option bedroeg 268,1 miljoen euro, 11 procent minder dan in 2007. De brutowinst zakte met 16,3 procent tot 74,6 miljoen euro. EBIT ging 10,9 procent achteruit en ging 29,3 miljoen euro in het rood. Het nettoverlies bedroeg 19 miljoen euro of -0,46 euro per aandeel.

Ceo Jan Callewaert windt er in een persbericht geen doekjes om: "Nu de financiële crisis is omgeslagen in een wereldwijde crisis, zijn de operatoren - onze klanten - begonnen met het afbouwen van hun voorraden. In welke mate dit eenmalig effect versterkt zal worden door mindere bestedingen door de eindklant is nog niet helemaal duidelijk. De vraag is verschoven naar low-end producten met lagere marges, net omdat operatoren anticiperen op een verminderde besteding. Voeg daar aan toe dat twee Chinese fabrikanten in Europa een prijzenslag uitvechten en je hebt een zeer uitdagende omgeving."

Option geeft geen vooruitzichten op het boekjaar 2009.

Draadloze communicatiespecialist Option heeft in het boekjaar 2008 een nettoverlies van 19 miljoen euro moeten slikken. Dat komt vooral door waardeverminderingen op voorraden en ontwikkelingsprojecten. De omzet over 2008 van Option bedroeg 268,1 miljoen euro, 11 procent minder dan in 2007. De brutowinst zakte met 16,3 procent tot 74,6 miljoen euro. EBIT ging 10,9 procent achteruit en ging 29,3 miljoen euro in het rood. Het nettoverlies bedroeg 19 miljoen euro of -0,46 euro per aandeel. Ceo Jan Callewaert windt er in een persbericht geen doekjes om: "Nu de financiële crisis is omgeslagen in een wereldwijde crisis, zijn de operatoren - onze klanten - begonnen met het afbouwen van hun voorraden. In welke mate dit eenmalig effect versterkt zal worden door mindere bestedingen door de eindklant is nog niet helemaal duidelijk. De vraag is verschoven naar low-end producten met lagere marges, net omdat operatoren anticiperen op een verminderde besteding. Voeg daar aan toe dat twee Chinese fabrikanten in Europa een prijzenslag uitvechten en je hebt een zeer uitdagende omgeving." Option geeft geen vooruitzichten op het boekjaar 2009.