Na een hele dag vergaderen en netwerken, is het 's avonds tijd voor vertier en verstrooiing. De mensen van Icann staan bekend om hun exclusieve party's op de meest exotische locaties. Het indrukwekkende afscheidsfeestje van internetpionier Vint Cerf in de Sony Pictures Studios in LA zes maanden geleden, is intussen legendarisch.

Gisterenavond konden de genodigden zich te goed doen aan champagne en bedenkelijke hapjes op de dakverdieping van 'La Grande Arche' in de zakenwijk La Défense. Het zicht over Parijs was, zoals aangekondigd, adembenemend. De grote schare Amerikanen kon hun pret niet op. Ze schoten kiekjes als was het hun allerlaatste reisje naar Europa. Wat niet eens zo ver gezocht is als je even de stand van de dollar in overweging neemt.

Nu was de locatie niet zomaar lukraak gekozen. Sinds kort huisvest de dakverdieping van La Grande Arche immers het 'Musée de l'Informatique', alwaar de geschiedenis van onze goede vriend de computer op een interessante en aanschouwelijke manier uit de doeken gedaan wordt. Wist u trouwens dat WO II de eerste echte high tech oorlog was? En dat Colossus, de allereerste elektronische computer, een belangrijk aandeel had in de overwinning van de Geallieerden?

Ze tekenen allemaal present, van de Apple IIe (moet u zien om te geloven) over de Texas Instruments 99/4A (uit 1979!), tot de Commodore 64 en de Tandy TRS-80 Colour Computer. Zelfs toestellen met magnetische tapes, die dateren uit de golden sixties, krijgen een plaats. Ik ken iemand op onze redactie bij wie het water meteen in de mond zou staan, als hij al niet zou struikelen over zijn tong.

Voor het kind in mezelf was het een blij weerzien met de vroege arcade games van Sega, om die heerlijk archaïsche consoles van Atari niet te vergeten (en ja, sommige toestellen werken nog!). Voor Tetris, een geniaal spelletje uit 1985, durf ik zelfs vandaag nog de oude Game Boy van onder het stof halen.

Bij de ietwat recentere toestellen, viel het vooral op hoe hopeloos verouderd de allereerste generatie iPod's er vandaag uit ziet. Of hoe snel alles de laatste jaren evolueert in onze sector. Je zou er zowaar stil van worden, reflectie alom, al kan dat ook aan de bubbels gelegen hebben. Hoe dan ook: het computermuseum is een tof adresje voor al wie nog eens een citytrip plant naar Parijs, een leuk alternatief ook voor de Mona Lisa.

[www.MuseeInformatique.fr]

Na een hele dag vergaderen en netwerken, is het 's avonds tijd voor vertier en verstrooiing. De mensen van Icann staan bekend om hun exclusieve party's op de meest exotische locaties. Het indrukwekkende afscheidsfeestje van internetpionier Vint Cerf in de Sony Pictures Studios in LA zes maanden geleden, is intussen legendarisch. Gisterenavond konden de genodigden zich te goed doen aan champagne en bedenkelijke hapjes op de dakverdieping van 'La Grande Arche' in de zakenwijk La Défense. Het zicht over Parijs was, zoals aangekondigd, adembenemend. De grote schare Amerikanen kon hun pret niet op. Ze schoten kiekjes als was het hun allerlaatste reisje naar Europa. Wat niet eens zo ver gezocht is als je even de stand van de dollar in overweging neemt. Nu was de locatie niet zomaar lukraak gekozen. Sinds kort huisvest de dakverdieping van La Grande Arche immers het 'Musée de l'Informatique', alwaar de geschiedenis van onze goede vriend de computer op een interessante en aanschouwelijke manier uit de doeken gedaan wordt. Wist u trouwens dat WO II de eerste echte high tech oorlog was? En dat Colossus, de allereerste elektronische computer, een belangrijk aandeel had in de overwinning van de Geallieerden? Ze tekenen allemaal present, van de Apple IIe (moet u zien om te geloven) over de Texas Instruments 99/4A (uit 1979!), tot de Commodore 64 en de Tandy TRS-80 Colour Computer. Zelfs toestellen met magnetische tapes, die dateren uit de golden sixties, krijgen een plaats. Ik ken iemand op onze redactie bij wie het water meteen in de mond zou staan, als hij al niet zou struikelen over zijn tong. Voor het kind in mezelf was het een blij weerzien met de vroege arcade games van Sega, om die heerlijk archaïsche consoles van Atari niet te vergeten (en ja, sommige toestellen werken nog!). Voor Tetris, een geniaal spelletje uit 1985, durf ik zelfs vandaag nog de oude Game Boy van onder het stof halen. Bij de ietwat recentere toestellen, viel het vooral op hoe hopeloos verouderd de allereerste generatie iPod's er vandaag uit ziet. Of hoe snel alles de laatste jaren evolueert in onze sector. Je zou er zowaar stil van worden, reflectie alom, al kan dat ook aan de bubbels gelegen hebben. Hoe dan ook: het computermuseum is een tof adresje voor al wie nog eens een citytrip plant naar Parijs, een leuk alternatief ook voor de Mona Lisa. [www.MuseeInformatique.fr]