Versoepeling voor verplichte indoor Astrid-dekking

© Thinkstock
Pieterjan Van Leemputten

De regelgeving rond de verplichte dekking voor het Astrid-netwerk van de hulpdiensten wordt versoepeld. Dat bespaart bedrijven een hoop extra investeringen.

De nieuwe regelgeving van Astrid slaat op nieuwe gebouwen en is er sinds een klein jaar, maar bevatte nog enkele onduidelijkheden. Beltug, de vereniging van zakelijke telecomgebruikers, ging daarop in gesprek met de veiligheidscommissie die zich ontfermt over de regels rond de Astrid-dekking. Gisteren maakte de telecomvereniging bekend dat er een aantal verduidelijkingen en versoepelingen komen.

Zo moet er pas een indoor dekking komen voor Astrid zodra een gebouw meer dan 150 bezoekers tegelijk over de vloer krijgt. Tot nu toe was het niet duidelijk of dit getal op de totale bezoekers per dag, of het aantal gelijktijdige bezoekers sloeg.

Daar bovenop moet de indoor coverage niet noodzakelijk in het hele gebouw moet. Beltug geeft als voorbeeld een bedrijf met ondergrondse parking aan. Daarbij moet pakweg een publieke parking op een eerste ondergrondse verdieping wel dekking krijgen, maar als de overige verdiepingen niet toegankelijk zijn voor bezoekers dan moet er daar geen dekking zijn.

Dat scheelt volgens Beltug een pak in kosten wanneer de dekking moet worden versterkt.De indoor dekking voor het Astrid-netwerk moet er voor zorgen dat hulpdiensten in gebouwen nog steeds kunnen communiceren in noodsituaties. Hoewel het enkel van toepassing is op nieuwbouw, blijft het uitrusten (bekabeling, antennes, rekening houden met isolatie…) een stevige meerkost.

Lagere tarieven

Een derde versoepeling ligt in een daling van de tarieven die Astrid hanteert. Wie het netwerk van de hulpdiensten indoor moet versterken, kan voor bepaalde zaken enkel bij Astrid terecht. Maar de tarieven daarvoor gaan naar omlaag om tegemoet te komen aan de investeringen die bedrijven moeten doen in in regel te zijn.

Geen attest

Beltug is tevreden met de vorderingen, maar wijst er op dat je bedrijfsgebouw in regel brengen met de wet nog steeds hoge kosten met zich meebrengt. Bovendien is er nog steeds ruimte voor verwarring. Zo controleert Astrid enkel of je gebouw hun netwerk niet stoort, maar krijg je nog geen attest dat bevestigt dat een gebouw aan de wettelijke normen voldoet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content