Het mobiele web stelt consumenten teleur. Dat blijkt althans uit een studie van Compuware bij ruim 4.000 gebruikers wereldwijd. Een meerderheid van de respondenten geeft aan te trage of onbetrouwbare mobiele snelheden te ervaren.

De verwachtingen van gebruikers over de snelheid van mobiele websites blijven stijgen. 71 procent van de mobiele internetgebruikers wereldwijd verwacht dat websites zo snel, bijna zo snel of sneller op hun mobiele telefoon laden dan op de computer die ze thuis gebruiken. In 2009 was dat cijfer nog 58 procent.

Het onderzoek van Compuware, een specialist in het testen van applicatieprestaties, stipt aan dat die verwachtingen niet ingelost worden. Bijna de helft (46 procent) van de mobiele webgebruikers zegt dat sites trager laden op hun smartphone. 57 procent van de respondenten ondervond het voorbije jaar problemen bij het toegang krijgen tot een site, en 47 procent diende vast te stellen dat een mobiele applicatie niet werkte.

Nochtans oppert 80 procent van de bevraagde gebruikers dat ze websites vaker zouden bezoeken met hun smartphone als de toegang snel en betrouwbaar zou zijn. Anderzijds tonen de respondenten maar weinig begrip voor sites of apps die bij een eerste test niet blijken te werken. Eén derde switcht meteen naar de site van een concurrent, en 80 procent geeft aan een site of een app maximum twee kansen te willen geven.

Bijna 60 procent van de internetgebruikers verwacht dat een website op drie seconden of minder geladen wordt op hun mobiele telefoon, en 74 procent wil maximaal vijf seconden wachten op het laden van een individuele webpagina. Anders verlaten ze de website. Voor het laden van een applicatie wil 50 procent maar vijf seconden of minder wachten alvorens te stoppen.

"We hebben deze studie uitgevoerd als follow-up van ons onderzoek uit 2009, waaruit bleek dat mobiele gebruikers hoge verwachtingen hadden, maar dat de meerderheid trage snelheden ervoer. Bijna twee jaar later blijven de verwachtingen van mobiele internetgebruikers stijgen, maar komen bedrijven nog steeds niet tegemoet aan de wensen van gebruikers", zegt Geert Speltincx, algemeen directeur van Compuware Benelux.

"Vandaag heeft 77 procent van de grote bedrijven mobiele pagina's die er vijf seconden of meer over doen om te laden, terwijl mobiele internetgebruikers maar vijf seconden of minder willen wachten op het laden van een site alvorens die te verlaten. Trage snelheden hebben tot gevolg dat veel bedrijven geen of onvoldoende voordeel doen met de mogelijkheden van de toegenomen mobiele internettoegang."

Het mobiele web stelt consumenten teleur. Dat blijkt althans uit een studie van Compuware bij ruim 4.000 gebruikers wereldwijd. Een meerderheid van de respondenten geeft aan te trage of onbetrouwbare mobiele snelheden te ervaren. De verwachtingen van gebruikers over de snelheid van mobiele websites blijven stijgen. 71 procent van de mobiele internetgebruikers wereldwijd verwacht dat websites zo snel, bijna zo snel of sneller op hun mobiele telefoon laden dan op de computer die ze thuis gebruiken. In 2009 was dat cijfer nog 58 procent. Het onderzoek van Compuware, een specialist in het testen van applicatieprestaties, stipt aan dat die verwachtingen niet ingelost worden. Bijna de helft (46 procent) van de mobiele webgebruikers zegt dat sites trager laden op hun smartphone. 57 procent van de respondenten ondervond het voorbije jaar problemen bij het toegang krijgen tot een site, en 47 procent diende vast te stellen dat een mobiele applicatie niet werkte. Nochtans oppert 80 procent van de bevraagde gebruikers dat ze websites vaker zouden bezoeken met hun smartphone als de toegang snel en betrouwbaar zou zijn. Anderzijds tonen de respondenten maar weinig begrip voor sites of apps die bij een eerste test niet blijken te werken. Eén derde switcht meteen naar de site van een concurrent, en 80 procent geeft aan een site of een app maximum twee kansen te willen geven. Bijna 60 procent van de internetgebruikers verwacht dat een website op drie seconden of minder geladen wordt op hun mobiele telefoon, en 74 procent wil maximaal vijf seconden wachten op het laden van een individuele webpagina. Anders verlaten ze de website. Voor het laden van een applicatie wil 50 procent maar vijf seconden of minder wachten alvorens te stoppen. "We hebben deze studie uitgevoerd als follow-up van ons onderzoek uit 2009, waaruit bleek dat mobiele gebruikers hoge verwachtingen hadden, maar dat de meerderheid trage snelheden ervoer. Bijna twee jaar later blijven de verwachtingen van mobiele internetgebruikers stijgen, maar komen bedrijven nog steeds niet tegemoet aan de wensen van gebruikers", zegt Geert Speltincx, algemeen directeur van Compuware Benelux. "Vandaag heeft 77 procent van de grote bedrijven mobiele pagina's die er vijf seconden of meer over doen om te laden, terwijl mobiele internetgebruikers maar vijf seconden of minder willen wachten op het laden van een site alvorens die te verlaten. Trage snelheden hebben tot gevolg dat veel bedrijven geen of onvoldoende voordeel doen met de mogelijkheden van de toegenomen mobiele internettoegang."