Volgens de website Mashable zijn er in 2015 al 12 mensen gestorven bij het nemen van gevaarlijkste selfies. Om dat in perspectief te plaatsen: het aantal dodelijke slachtoffers door haaien gemaakt staat voorlopig nog op acht. Vier van die 12 slachtoffers kwamen dodelijk ten val. Meest voorkomende oorzaak daarna is een ongeval met een trein. In Rusland trokken twee mannen niet enkel een foto van zichzelf, maar daarbij ook de veiligheidspin uit ene granaat. Ze overleefden het niet. Net zoals een man in de Verenigde Staten, die zichzelf in de nek schoot bij het nemen van het zelfportret.

Vooral toeristen laten zich opvallen met selfies. Zo krijgen Amerikaanse natuurparken te maken met bezoekers die zich gevaarlijk dicht bij beren en bizons wagen. Een medewerker van het Waterton Canyon in Colorado zei dat mensen soms tot op 3 meter van de beren komen. Het park moest al de deuren sluiten nadat verschillende bezoekers betrapt werden op te dicht bij de dieren komen. In het Yellowstone National Park werden vijf mensen - in allemaal verschillende incidenten - gespietst door bizons.

Ook sportevenementen krijgen ermee te maken. In de Tour de France brachten selfie-trekkers het roekeloos supporteren naar een nieuw niveau.

Het dodental in Rusland is zo alarmerend dat het ministerie van Binnenlandse Zaken een campagne lanceerde: 'Zelfportretten kunnen u uw leven kosten'. De bijhorende affiche lijst plekken op waar het onveilig is selfies te nemen. Bij de campagne hoort ook de goede raad dat 'een selfie met een wapen dodelijk is'.

Waarom nemen mensen in godsnaam zo'n risico's, voor een onnozel kiekje? BBC vroeg het aan Lee Thompson, een fotograaf wiens selfie vanop het 38 meter hoge beeld van Christus Verlosser in Rio De Janeiro viraal ging in 2014. 'Mensen denken dat ze met foto's zoals die van mij hun 15 minutes of fame te pakken kunnen krijgen'.

Thompson is professionele fotograaf en runt een reisagentschap. De foto - die veilig werd genomen, zo benadrukt hij - moest dienen om dat reisagentschap in de kijker te zetten.

Uit onderzoek van de Ohio State University blijkt - weinig verrassend - dat mensen die veel selfies posten hoger scoren op de narcismeschaal. Voor die mensen, zegt hoofonderzoeker Jesse Fox, is het hen het risico het waard. Ze hopen er immers veel likes en commentaren mee te scoren. 'Die likes zijn een manier om populariteit te meten. De dag van vandaag is het niet meer genoeg om een foto van jezelf te delen, iedereen doet dat. Het moet extremer, want zo val je op en krijg je veel reactie.'

Ze mogen dan wel levens kosten, de waanzinnige selfies schrikken niet af. Integendeel. Onderstaande YouTube-video waarin de 25 meest gevaarlijke selfies worden verzameld, werd meer dan 20 miljoen keer bekeken.

Volgens de website Mashable zijn er in 2015 al 12 mensen gestorven bij het nemen van gevaarlijkste selfies. Om dat in perspectief te plaatsen: het aantal dodelijke slachtoffers door haaien gemaakt staat voorlopig nog op acht. Vier van die 12 slachtoffers kwamen dodelijk ten val. Meest voorkomende oorzaak daarna is een ongeval met een trein. In Rusland trokken twee mannen niet enkel een foto van zichzelf, maar daarbij ook de veiligheidspin uit ene granaat. Ze overleefden het niet. Net zoals een man in de Verenigde Staten, die zichzelf in de nek schoot bij het nemen van het zelfportret.Vooral toeristen laten zich opvallen met selfies. Zo krijgen Amerikaanse natuurparken te maken met bezoekers die zich gevaarlijk dicht bij beren en bizons wagen. Een medewerker van het Waterton Canyon in Colorado zei dat mensen soms tot op 3 meter van de beren komen. Het park moest al de deuren sluiten nadat verschillende bezoekers betrapt werden op te dicht bij de dieren komen. In het Yellowstone National Park werden vijf mensen - in allemaal verschillende incidenten - gespietst door bizons. Ook sportevenementen krijgen ermee te maken. In de Tour de France brachten selfie-trekkers het roekeloos supporteren naar een nieuw niveau.Het dodental in Rusland is zo alarmerend dat het ministerie van Binnenlandse Zaken een campagne lanceerde: 'Zelfportretten kunnen u uw leven kosten'. De bijhorende affiche lijst plekken op waar het onveilig is selfies te nemen. Bij de campagne hoort ook de goede raad dat 'een selfie met een wapen dodelijk is'. Waarom nemen mensen in godsnaam zo'n risico's, voor een onnozel kiekje? BBC vroeg het aan Lee Thompson, een fotograaf wiens selfie vanop het 38 meter hoge beeld van Christus Verlosser in Rio De Janeiro viraal ging in 2014. 'Mensen denken dat ze met foto's zoals die van mij hun 15 minutes of fame te pakken kunnen krijgen'.Thompson is professionele fotograaf en runt een reisagentschap. De foto - die veilig werd genomen, zo benadrukt hij - moest dienen om dat reisagentschap in de kijker te zetten. Uit onderzoek van de Ohio State University blijkt - weinig verrassend - dat mensen die veel selfies posten hoger scoren op de narcismeschaal. Voor die mensen, zegt hoofonderzoeker Jesse Fox, is het hen het risico het waard. Ze hopen er immers veel likes en commentaren mee te scoren. 'Die likes zijn een manier om populariteit te meten. De dag van vandaag is het niet meer genoeg om een foto van jezelf te delen, iedereen doet dat. Het moet extremer, want zo val je op en krijg je veel reactie.'Ze mogen dan wel levens kosten, de waanzinnige selfies schrikken niet af. Integendeel. Onderstaande YouTube-video waarin de 25 meest gevaarlijke selfies worden verzameld, werd meer dan 20 miljoen keer bekeken.