Het gebruik van een laagdrempelige oplossing voor videoconferencing betrekt de huisarts nauwer bij het overleg rond kankerpatiënten. Dat blijkt uit de praktijk van het AZ Maria Middelares in Gent.

Wanneer een arts kanker vaststelt bij een patiënt volgt doorgaans een multidisciplinair overleg. In het behandelende team zetelen diverse specialisten, maar ook de huisarts heeft inspraak. Meer nog: de rol van de huisarts kan erg belangrijk zijn, omdat hij de fysieke, psychische en sociale achtergrond van de patiënt goed kent. Tijdsgebrek verhindert de huisarts echter vaak om naar het ziekenhuis te komen voor het multidisciplinair overleg. Het AZ Maria Middelares in Gent loste dat op door de huisarts vanop afstand uit te nodigen in de vergaderzaal waar het oncologisch consult plaatsvindt.

Belgacom installeerde bij het ziekenhuis een videoconferentieoplossing van Tandberg. Aan de kant van de huisarts volstaat een pc met breedbandverbinding waarop de clientsoftware van Tandberg draait. Verder heeft de huisarts alleen een webcam en een headset nodig. Zonder de verplaatsing van en naar het ziekenhuis realiseert de huisarts een mooie tijdwinst. Tegelijk wil het ziekenhuis zo meer huisartsen naar het overleg te krijgen, wat de kwaliteit van de dienstverlening aan de kankerpatiënt uiteindelijk ten goede komt. Dat vindt ook het RIZIV, dat het project financieel steunt. In het AZ Maria Middelares vinden jaarlijks zowat duizend overlegmomenten voor kankerpatiënten plaats.

Het gebruik van een laagdrempelige oplossing voor videoconferencing betrekt de huisarts nauwer bij het overleg rond kankerpatiënten. Dat blijkt uit de praktijk van het AZ Maria Middelares in Gent. Wanneer een arts kanker vaststelt bij een patiënt volgt doorgaans een multidisciplinair overleg. In het behandelende team zetelen diverse specialisten, maar ook de huisarts heeft inspraak. Meer nog: de rol van de huisarts kan erg belangrijk zijn, omdat hij de fysieke, psychische en sociale achtergrond van de patiënt goed kent. Tijdsgebrek verhindert de huisarts echter vaak om naar het ziekenhuis te komen voor het multidisciplinair overleg. Het AZ Maria Middelares in Gent loste dat op door de huisarts vanop afstand uit te nodigen in de vergaderzaal waar het oncologisch consult plaatsvindt. Belgacom installeerde bij het ziekenhuis een videoconferentieoplossing van Tandberg. Aan de kant van de huisarts volstaat een pc met breedbandverbinding waarop de clientsoftware van Tandberg draait. Verder heeft de huisarts alleen een webcam en een headset nodig. Zonder de verplaatsing van en naar het ziekenhuis realiseert de huisarts een mooie tijdwinst. Tegelijk wil het ziekenhuis zo meer huisartsen naar het overleg te krijgen, wat de kwaliteit van de dienstverlening aan de kankerpatiënt uiteindelijk ten goede komt. Dat vindt ook het RIZIV, dat het project financieel steunt. In het AZ Maria Middelares vinden jaarlijks zowat duizend overlegmomenten voor kankerpatiënten plaats.