In Europa liggen er zowat 105 miljoen mobieltjes in de lade. In België gaat het om zo'n vier miljoen gsm's, schat Regenersis, dat zich specialiseert in de doorverkoop of recyclage van gebruikte toestellen.

[Regenersis] heeft de voorbije vijf jaar in Europa meer dan 10 miljoen tweedehandse mobieltjes opgehaald. Die worden nagekeken, de gegevens worden gewist en vervolgens worden ze doorverkocht aan derden die het in Oost-Europa, Afrika en het Midden-Oosten aan de man brengen. "Ongeveer twee op de drie toestellen is nog bruikbaar. Als ze helemaal stuk zijn, wordt het toestel voor recyclage doorgespeeld aan partijen zoals Umicore", vertelt Grégoire Dumoulin, bij Regenersis verantwoordelijk voor de verkoop op het Europese continent. De hoofdzetel bevindt zich in Groot-Britannië. Regenersis heeft akkoorden met heel wat operatoren zoals Vodafone en Orange, maar werkt ook samen met grote ondernemingen.

"Heel wat gsm's blijven in de lade liggen. Eigenlijk zouden ze naar het containerpark moeten, maar wie wil daar vandaag geld voor geven? Wij betalen gemiddeld 3 euro per opgehaalde mobiel," aldus Benelux-baas Marc Delorge. Een onderneming kan kiezen of het dat geld zelf int of het aan een goed doel schenkt. Zo startte Vodafone Nederland zopas een campagne voor Stichting Opkikker, een vereniging voor langdurige zieke kinderen.

In Europa liggen er zowat 105 miljoen mobieltjes in de lade. In België gaat het om zo'n vier miljoen gsm's, schat Regenersis, dat zich specialiseert in de doorverkoop of recyclage van gebruikte toestellen. [Regenersis] heeft de voorbije vijf jaar in Europa meer dan 10 miljoen tweedehandse mobieltjes opgehaald. Die worden nagekeken, de gegevens worden gewist en vervolgens worden ze doorverkocht aan derden die het in Oost-Europa, Afrika en het Midden-Oosten aan de man brengen. "Ongeveer twee op de drie toestellen is nog bruikbaar. Als ze helemaal stuk zijn, wordt het toestel voor recyclage doorgespeeld aan partijen zoals Umicore", vertelt Grégoire Dumoulin, bij Regenersis verantwoordelijk voor de verkoop op het Europese continent. De hoofdzetel bevindt zich in Groot-Britannië. Regenersis heeft akkoorden met heel wat operatoren zoals Vodafone en Orange, maar werkt ook samen met grote ondernemingen. "Heel wat gsm's blijven in de lade liggen. Eigenlijk zouden ze naar het containerpark moeten, maar wie wil daar vandaag geld voor geven? Wij betalen gemiddeld 3 euro per opgehaalde mobiel," aldus Benelux-baas Marc Delorge. Een onderneming kan kiezen of het dat geld zelf int of het aan een goed doel schenkt. Zo startte Vodafone Nederland zopas een campagne voor Stichting Opkikker, een vereniging voor langdurige zieke kinderen.