De Chinese technologiefabrikant Datang wil de Europese markt betreden met een zelf ontwikkelde 3G-standaard, en benadert daartoe alle geïnteresseerden in de vierde Belgische gsm-licentie. "Interessant is dat Datang flink onder de prijs van traditionele spelers zoals Alcatel-Lucent of Ericsson kan gaan, met een technologie die minstens evenwaardig is."

In onze contreien is Datang Telecom Technology (DTT) een nog onbekende naam, maar het Chinese staatsbedrijf doet er alles aan om snel de Europese markt te kunnen betreden met zijn in house ontwikkelde TD-SCDMA standaard voor mobiel internet.

België is erg interessant voor Datang, omdat er binnenkort een vierde mobiele operator bijkomt, en er een nieuwe infrastructuur moet worden uitgerold. Het overlegcomité, de vergadering van de verschillende regeringen in ons land, zette eerder op de week nog zijn handtekening onder een rist Koninklijke Besluiten die een vierde licentie mogelijk maken.

Intussen zou Datang al contact opgenomen hebben met alle partijen die interesse getoond hebben in de nieuwe 3G-licentie. Volgens onze bronnen zijn dat naast Telenet en Voo ook Vodafone en de mediagroep Vivendi.

"Net zoals dat een tijdje geleden het geval was met ZTE, heeft Datang nog geen Europese referentie", zegt iemand die nauw betrokken is bij het dossier. "Om daar verandering in te brengen, komt het bedrijf nu met erg scherpe prijzen voor zijn technologie."

Geïnteresseerden in een vierde gsm-licentie zouden met andere woorden een interessante zaak kunnen doen wanneer ze in zee zouden gaan met Datang. Dat beseffen ze volgens onze bron maar al te goed. Terwijl de Chinese technologieboer in navolging van Huawei en ZTE de Europese markt zou kunnen betreden, en een eerste mooie referentie kan binnenhalen.

Toch zijn er ook enkele kanttekeningen. Zo wordt de TD-SCDMA-standaard voor 3G van Datang nog niet gebruikt in Europa, waar het al W-CDMA en UMTS is wat de klok slaat.

"Als een Telenet of een Voo in zee zou gaan met Datang voor zijn infrastructuur, zou dat dus willen zeggen dat die bedrijven telefoons moeten aanbieden die met de TD-SCDMA standaard werken. Op dit moment worden die toestellen nog niet verkocht in België. Maar uiteindelijk zal je voor 4G of LTE óók nieuwe telefoons nodig hebben, dus onoverkomelijk is dat probleem niet."

De standaard voor mobiel internet van Datang zou overigens helemaal niet moeten onderdoen voor het Europese of het Amerikaanse equivalent, wel integendeel. Heel wat telecomspecialisten opperen dat TD-SCDMA heel wat potentieel heeft en de andere standaarden zelfs op achterstand zet. Overigens hebben de Chinezen intussen ook al een eigen 4G-standaard, namelijk TD-LTE.

De Chinese technologiefabrikant Datang wil de Europese markt betreden met een zelf ontwikkelde 3G-standaard, en benadert daartoe alle geïnteresseerden in de vierde Belgische gsm-licentie. "Interessant is dat Datang flink onder de prijs van traditionele spelers zoals Alcatel-Lucent of Ericsson kan gaan, met een technologie die minstens evenwaardig is." In onze contreien is Datang Telecom Technology (DTT) een nog onbekende naam, maar het Chinese staatsbedrijf doet er alles aan om snel de Europese markt te kunnen betreden met zijn in house ontwikkelde TD-SCDMA standaard voor mobiel internet. België is erg interessant voor Datang, omdat er binnenkort een vierde mobiele operator bijkomt, en er een nieuwe infrastructuur moet worden uitgerold. Het overlegcomité, de vergadering van de verschillende regeringen in ons land, zette eerder op de week nog zijn handtekening onder een rist Koninklijke Besluiten die een vierde licentie mogelijk maken. Intussen zou Datang al contact opgenomen hebben met alle partijen die interesse getoond hebben in de nieuwe 3G-licentie. Volgens onze bronnen zijn dat naast Telenet en Voo ook Vodafone en de mediagroep Vivendi. "Net zoals dat een tijdje geleden het geval was met ZTE, heeft Datang nog geen Europese referentie", zegt iemand die nauw betrokken is bij het dossier. "Om daar verandering in te brengen, komt het bedrijf nu met erg scherpe prijzen voor zijn technologie." Geïnteresseerden in een vierde gsm-licentie zouden met andere woorden een interessante zaak kunnen doen wanneer ze in zee zouden gaan met Datang. Dat beseffen ze volgens onze bron maar al te goed. Terwijl de Chinese technologieboer in navolging van Huawei en ZTE de Europese markt zou kunnen betreden, en een eerste mooie referentie kan binnenhalen. Toch zijn er ook enkele kanttekeningen. Zo wordt de TD-SCDMA-standaard voor 3G van Datang nog niet gebruikt in Europa, waar het al W-CDMA en UMTS is wat de klok slaat. "Als een Telenet of een Voo in zee zou gaan met Datang voor zijn infrastructuur, zou dat dus willen zeggen dat die bedrijven telefoons moeten aanbieden die met de TD-SCDMA standaard werken. Op dit moment worden die toestellen nog niet verkocht in België. Maar uiteindelijk zal je voor 4G of LTE óók nieuwe telefoons nodig hebben, dus onoverkomelijk is dat probleem niet." De standaard voor mobiel internet van Datang zou overigens helemaal niet moeten onderdoen voor het Europese of het Amerikaanse equivalent, wel integendeel. Heel wat telecomspecialisten opperen dat TD-SCDMA heel wat potentieel heeft en de andere standaarden zelfs op achterstand zet. Overigens hebben de Chinezen intussen ook al een eigen 4G-standaard, namelijk TD-LTE.